Zweedse zanger draagt ondanks verbod Palestijnse sjaal op podium songfestival

Petra van der WerfSaade is niet de Zweedse inzending van dit jaar, maar hij trad op als openingsact aan het begin van de eerste halve finale.

De organisator, European Broadcasting Union, is niet blij met de actie, omdat het tonen van Palestijnse vlaggen of andere symbolen verboden is: “Het is een liveprogramma. Iedereen die optreedt is zich bewust van de regels en we betreuren het dat Eric Saade hiervoor heeft gekozen.”

De organisatie heeft het Zweedse optreden ook niet gepost op haar kanalen. Daarmee is het het enige optreden van gisteravond dat daar niet gedeeld werd.

Hier zie je wel bewegende beelden van het optreden:

De organisatie wist wel te voorkomen dat de Ierse deelnemer Bambie Thug op het podium een politiek statement kon maken. De artiest had een boodschap op haar lichaam aangebracht. In het Ierse Ogham-alfabet stond er ‘Ceasefire’ (staakt-het-vuren) en ‘Freedom for Palestine’ geschreven. Dat moest verwijderd worden.

Gerechtigheid en vrede

“Het was erg belangrijk voor me want ik ben voor gerechtigheid en vrede”, zei Thug na afloop van de eerste halve finale tijdens een persconferentie. “Ik moest de boodschap op aanwijzing van de EBU vandaag helaas veranderen naar enkel ‘Crown the Witch’.”

Thug plaatste zich voor de finale van zaterdag.

Er is bij deze editie veel te doen om politieke statements vanwege de oorlog in Gaza tussen Hamas en Israël. Eerder deed een groep Nederlanders een oproep aan de Nederlandse deelnemer Joost Klein om het festival te boycotten. Het liedje van Israël moest worden aangepast omdat de tekst enkele politieke boodschappen zou bevatten.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment