Zo houd je je huis stofvrij

Petra van der Werf1. Overbodige spullen wegdoen

Als je kamer vol staat met spullen is het natuurlijk een stuk lastiger om alles schoon te houden. Daarom is het wijsheid om alle overbodige spullen het huis uit te doen. Zo heb je minder dingen in huis die stofvangen en kom je makkelijker in sommige hoekjes en kiertjes met schoonmaken.

2. Stofzuigen

Deze spreekt wellicht nogal voor zich. Stofzuigen moet nou eenmaal regelmatig gebeuren in huis. Afhankelijk van je thuissituatie moet je minimaal één keer per week stofzuigen. En heb je een huisdier dat veel haren verliest? Dan is het ’t beste om elke dag of om de dag te stofzuigen. Vergeet ook niet achter en op de bank te zuigen! In, achter en onder meubilair gaat namelijk extra veel stof zitten.

3. Schaf een deurmat aan

De mat zal ervoor zorgen dat al dat stof dat je anders naar binnen zou lopen, blijft zitten in de deurmat. Het is veel makkelijker om de mat even goed te stofzuigen dan regelmatig het hele huis. Een goede tip hierbij is om de mat regelmatig even buiten uit te kloppen. Scheelt ook weer stof in huis!

4. De volgorde van schoonmaken is belangrijk

We zijn soms zo druk met schoonmaken en andere dingen dat we vergeten dat stof ook op andere plekken terechtkomt. Denk maar eens aan de gordijnen of bovenop de lampenkap. Je kunt het beste van boven naar beneden schoonmaken. Zo zuig je als laatst al het extra stof op dat naar beneden is gedwarreld.

5. Vouw je wasgoed op tijd op

Stof is ontzettend aangetrokken tot textiel en andere pluizige oppervlaktes. Als je dus je was binnen hebt opgehangen, is het belangrijk dat je deze zo snel mogelijk opvouwt en in de kast legt zodra het droog is. Laat je het lang hangen, dan heb je de kans dat er flink wat stof vanaf komt wanneer je het wel opruimt. Dan kun je wéér de stofzuiger erbij pakken.

6. Denk aan de filters

Je hebt in huis allerlei filters zitten. Zo heb je de afzuigkap, de filters in de badkamer, maar ook stoffilters in de droger en wasmachine. Al deze filters vangen dagelijks ontzettend veel stof en zijn dan dus ook een bron voor stof in huis. Maak ze daarom regelmatig schoon. Zo’n één á twee keer in de week zou voldoende moeten zijn.

Pas wel op hoe je dit schoonmaakt. Het is niet slim om met een filter vol stof naar de prullenbak te lopen. Je ziet het misschien niet, maar er valt dan ontzettend veel stof van af. Het is beter om het stof ter plekke te verwijderen en in een plastic zak te stoppen die je direct afsluit.

7. Goede luchtcirculatie

Om voor jezelf en je gasten de hoest- en niesbuien te beperken is het verstandig om de lucht in huis goed te circuleren. Daarbij worden stofdeeltjes gefilterd uit de lucht en heb je dus minder last van stof zonder dat je zelf op handen en voeten door het huis moet. Je kan ook zelf de luchtkwaliteit in huis verbeteren. Hoe je dat doet, lees je hier!Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment