Zes doden, onder wie vijf vrouwen, bij steekpartij Sydney: ‘Ze had nog een heel leven voor zich’

Petra van der WerfDe 40-jarige Joel Cauchi stak in een druk winkelcentrum in de wijk Bondi Junction zaterdagmiddag zes mensen dood en verwondde zeven anderen. Een politieagente die toevallig in haar eentje in de buurt was, kwam snel in actie en schoot hem dood in het winkelcentrum. Vijf van de slachtoffers zijn vrouw, een is man. De dader had het mogelijk op vrouwen gemunt.

Redde eigen baby

Het eerste slachtoffer is Ashlee Good. De 38-jarige vrouw was net moeder geworden. Ze was met haar negen maanden oude baby Harriet in het winkelcentrum, toen ze werd aangevallen. Terwijl ze zelf bloedend op de grond lag, gaf ze haar baby aan twee omstanders. 

De mannen die te hulp schoten, zeiden tegen SkyNews dat ze nog probeerden het bloeden te stoppen en een ambulance belde. Voor Good mocht dat niet meer baten. De baby werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Haar familie zei dat het na een ‘urenlange operatie’ goed met het kindje ging. Ze bedankten de mannen voor hun hulp.

Good werkte als osteopaat. Haar vader was een voormalig Australisch voetbalicoon, Kerry Good.

Tegen de Australische televisiezender ABC zei haar familie: “We rouwen om het verschrikkelijke verlies van Ashlee, een prachtige moeder, dochter, zus, partner, vriend, een buitengewoon mens en nog veel meer. We waarderen de steunbetuigingen van mensen in Australië en hun liefde voor Ashlee en ons kleine meisje.”

In een van haar recente berichten op LinkedIn schreef Good: “Na zeven mooie maanden is het tijd om terug te keren naar kantoor. Wat een voorrecht is het om ouder te mogen worden. En om wat extra tijd buiten werk te krijgen om door te brengen met je kind… dat is heel bijzonder.”

‘We zijn kapot’

De 25-jarige Dawn Singleton is het tweede slachtoffer. Ze studeerde communicatie aan de University of Technology in Sydney en werkte bij een kledingwinkel in Sydney.

Op Instagram schrijft de winkel een eerbetoon aan haar: “Ter herinnering aan Dawn. Afgelopen weekend verloren we niet alleen een medewerker, maar ook iemand die voelde als een familielid.”

“We zijn kapot. Dawn was een lief, vriendelijk en mooi persoon dat haar hele leven nog voor zich had. Ze was echt geweldig.”

Motief onduidelijk

De gedode dader Cauchi zou sinds een maand in Sydney zijn geweest. Zijn motief is nog altijd onduidelijk, maar volgens de politie is het onwaarschijnlijk dat het om een terroristische aanslag gaat. 

De politie onderzoekt nog of hij zijn slachtoffers kende of dat hij ze willekeurig uitkoos. Rouwende mensen legden vanochtend bloemen neer bij het winkelcentrum in de wijk Bondi Junction.

‘Ik kan het niet geloven’

Het derde slachtoffer is de 47-jarige Jade Young. Ze werkte als architect in Sydney en was moeder van twee kinderen. “Ik kan niet geloven dat ik dit schrijf. Jade maakte ruim 12 jaar onderdeel uit van ons team”, schrijft een oud-collega op Instagram.

“Iedereen die Jade kende, wist wat een mooie, vriendelijke en warme ziel ze was. We zijn gebroken. Al onze liefde gaat uit naar haar familie. We houden van je Jane.”

Young was ook lid van een surfclub in Sydney. De club heeft de aankomende evenementen afgeblazen vanwege Janes overlijden. “Het is met groot verdriet dat we het verlies van Jade Young delen. We betuigen ons diepste medeleven aan de familie. Veel clubleden zullen getroffen worden door het verlies van Jade en de impact van deze zinloze en tragische gebeurtenis beïnvloedt ons allemaal.”

‘Hij had zoveel hoop en dromen over toekomst’

Het vierde slachtoffer van de aanval in het winkelcentrum is de 30-jarige Pakistaanse Faraz Tahir. Hij was in december 2022 via een vluchtelingenprogramma Australië binnengekomen en ongeveer acht maanden geleden vanuit Queensland naar Sydney verhuisd. Hij had nog maar een aantal keren als bewaker gewerkt in het winkelcentrum. Afgelopen zaterdag, de dag van de aanval, was zijn eerste dagdienst.

“Hij had zoveel hoop en dromen voor zijn toekomst”, vertelde een vriend aan de Australische krant Herald Sun.

Pikria Darchia is het vijfde slachtoffer van de aanval. De 55-jarige vrouw had twee zoons. Ze werkte van 2003 tot 2013 in Tbilisi, Georgië als ontwerper. Darchia was ook kunstenares.

Over Darchia zijn geen verdere details bekend. Haar familie heeft om privacy gevraagd. 

Chinese student

De Chinese student Yixuan Cheng is als laatste geïdentificeerd als het zesde slachtoffer van de steekpartij. De 27-jarige vrouw was aan het winkelen. 

Cheng studeerde aan de universiteit van Sydney. In een verklaring zei voorzitter van de universiteit Mark Scott: “Net als jullie ben ik geschokt en bedroefd door het zinloze geweld en het verlies aan mensenlevens dat dit weekend heeft plaatsgevonden. Namens de universiteit betuig ik mijn oprechte medeleven aan de familie en vrienden van de student. We werken nauw samen met het Chinese consulaat en de familie van de student om op alle mogelijke manieren te helpen.”

De Chinese ambassade heeft ook een verklaring uitgegeven: “We zijn diep geschokt en bedroefd door de ongelukkige dood van een Chinese student en de ernstige verwonding van een andere. Wij betuigen ons diepe medeleven aan de slachtoffers en ons oprechte medeleven aan hun families, en wensen de gewonden een spoedig herstel.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment