Woonboot bij Maastricht losgeslagen en afgedreven

Petra van der WerfHet gaat om een van de woonboten aan de Stuwweg in Maastricht. Daar spoelde gisteren een deel van een dijk weg, waarna de brandweer uit voorzorg dertig woonboten ontruimde.

Overlaat in een dijk

Het gaat om een overlaat in de dijk die is weggespoeld. Dat is een constructie die is bedoeld om de waterstand te reguleren. Bekijk hier beelden van de overstroming gisteren:

Door het wegspoelen van het deel van de dijk konden de woonboten scheef gaan hangen of kon er te veel druk komen te staan op de touwen waarmee de boten liggen aangemeerd. Daarom moesten de bewoners hun boten verlaten.

Hoe het precies kan dat deze ene boot is losgeraakt, weet de brandweer niet zeker. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van hoe die was vastgemaakt en het snelstromende water.

Dijkwachters in heel Nederland staan al weken op scherp vanwege de hoge waterstanden. Die zijn het gevolg van extreme regenval in Nederland, in combinatie met smeltwater dat vanuit Duitsland ons land in stroomt.

Vorige week was het ook al een paar dagen spannend bij Deventer of de IJssel niet zou overstromen. Dat is uiteindelijk niet gebeurd.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment