Wetenschappers: mysterie achter bouw piramides mogelijk opgelost

Petra van der WerfEen onderzoeksteam van de Universiteit van North Carolina in Wilmington heeft ontdekt dat de piramides waarschijnlijk zijn gebouwd langs een oude, lang geleden verloren gewaande tak van de rivier de Nijl. Deze tak zou nu allang verborgen zijn onder woestijn en landbouwgrond, schrijft de BBC.

Nabijgelegen waterweg

Jarenlang dachten archeologen dat de oude Egyptenaren een nabijgelegen waterweg gebruikt moesten hebben om materialen, zoals de stenen blokken van de piramides, te vervoeren die nodig waren om de piramides op te bouwen. 

Een grote groep van internationale archeologen onderzocht satellietbeelden, historische kaarten, geofysische onderzoeken en boringen van sediment (een techniek die door archeologen wordt gebruikt om bewijsmateriaal uit monsters te halen) om de riviertak in kaart te brengen. 

In het tijdschrift Nature werden de resultaten gepresenteerd. De archeologen menen met behulp van radartechnologie ‘begraven rivieren en oude bouwwerken’ gevonden te hebben, aan de voet van de heuvels waar de grote meerderheid van de Egyptische piramides ligt. 

64 kilometer lang

Een van de auteurs van het onderzoek, dr. Suzanne Onstine, zegt tegen de BBC: “Het lokaliseren van de riviertak en het beschikken over de data waaruit blijkt dat er een waterweg was die gebruikt kon worden voor het transport van zwaardere blokken, uitrusting, mensen, alles, helpt ons bij het verklaren van de piramideconstructie.”

De riviertak zou ongeveer 64 kilometer lang en tussen de 200 en 700 meter breed zijn geweest en zou dus gegrensd zijn geweest aan de 31 piramides, die tussen 4700 en 3700 jaar geleden werden gebouwd. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment