Wereldwijde aandacht voor ’47 van Hongkong’: levenslange straffen dreigen

Petra van der WerfDe wet is omstreden. Critici zien er vooral een wapen in waarmee tegenstanders van de Chinese regering het zwijgen kan worden opgelegd.

De activisten staan terecht omdat ze in 2020, na de massale protesten in Hongkong, wilden deelnemen aan lokale verkiezingen. Ze organiseerden een voorverkiezing om hun sterkste kandidaten te kiezen, maar de autoriteiten zagen dit als een bedreiging.

De ’47 van Hongkong’

In totaal werden 47 mensen gearresteerd, zij staan sindsdien bekend als de ’47 van Hongkong.’ Eerder bekenden 31 activisten schuld. Vandaag viel het oordeel over de overige 16, van wie er twee werden vrijgesproken. Justitie heeft echter al aangegeven in beroep te gaan tegen die twee vrijspraken.

De rechtbank buigt zich nu over de strafmaat voor de activisten. De rechter oordeelde dat ze ‘betrokken waren bij een complot om de overheid te verstoren, met als doel de staatsmacht te ondermijnen’. Onder de verdachten bevinden zich medici, journalisten, docenten en vakbondsleden, die allen streefden naar een democratischer Hongkong.

Nationale veiligheidswet beknot democratie

Sinds de invoering van de nationale veiligheidswet is de democratie in Hongkong sterk achteruitgegaan. De wet wordt ingezet om kranten en maatschappelijke organisaties te sluiten. Veel regeringscritici zitten in de cel of zijn gevlucht naar het buitenland. In het parlement zitten nu alleen nog politici die door Peking zijn goedgekeurd als ‘voldoende vaderlandslievend’.

Internationaal is er veel kritiek op de rechtszaak. Volgens Maya Wang van Human Rights Watch wilden de activisten slechts ‘een kans om hun eigen lot te bepalen. Democratie is geen misdaad, ongeacht wat Peking of de door-Peking gecontroleerde rechtbanken zeggen’. 

Ook vanuit Nederland klinkt kritiek. Nederlands mensenrechtenambassadeur Wim Geerts ziet een verontrustende erosie van fundamentele vrijheden in Hongkong. Hij roept namens Nederland de autoriteiten in Hongkong op om de rechten en vrijheden te respecteren.

China breekt belofte over politiek systeem

Hongkong kende lang een onafhankelijk rechtssysteem, een overblijfsel uit de koloniale tijd. Toen Hongkong in 1997 onderdeel werd van de Volksrepubliek China, beloofde Peking dat de vrijheden minstens 50 jaar intact zouden blijven. Dit concept, bekend als ‘één land, twee systemen,’ lijkt nu te vervagen.

Het rechtssysteem van Hongkong begint steeds meer te lijken op dat van de rest van China, waar 99,9 procent van de verdachten wordt veroordeeld in rechtbanken zonder transparantie, onder absolute controle van de partijstaat. Critici zeggen dat China zijn beloften aan Hongkong niet nakomt.

De politie van Hongkong lijkt tevreden met de uitspraak. Politiechef Tang Ping-keung: “We zien duidelijk dat zij die de nationale veiligheid willen bedreigen, uiteindelijk niet aan de wet kunnen ontsnappen.”

Owen Chow, één van de 14 veroordeelden, zei eerder in een interview met Reuters vanuit de gevangenis dat hij slechts had gevochten voor de democratische rechten die sinds 1997 in de wet zijn verankerd. “Democratie is de toekomst van Hongkong. Dit verandert niet, wie er ook aan de macht is.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment