Waarom Bitcoin ETF’s in Hongkong niet de gehoopte impact zullen hebben

Petra van der Werf


In de Verenigde Staten werden begin dit jaar voor het eerst spot bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) goedgekeurd. De nieuwe beursfondsen trokken direct grote hoeveelheden kapitaal aan.

Deze week werden voor het eerst bitcoin-ETFs in Hongkong goedgekeurd en direct speculeerde de markt dat ook deze fondsen veel geld kunnen aantrekken. Daar is echter lang niet iedereen het mee eens.


Geen ‘zachte landing’ meer voor economie VS: de impact op Bitcoin

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF’s van Hongkong zullen niet $25 miljard binnenhalen

Hoopvolle bitcoin beleggers kijken uit naar de volgende grote gebeurtenis die de koers verder omhoog kan drijven.

Zij hoopten dat de lancering van de nieuwe bitcoin-ETFs in Hongkong de volgende grote katalysator wordt.

Zo beweerden analisten van Matrixport onlangs dat de bitcoin-ETFs in Hongkong maar liefst $25 miljard kunnen binnenhalen via Chinese beleggers. Daar zijn de ETF-experts van Bloomberg het echter niet mee eens.

De Bloomberg experts waarschuwen dat de markt in Hongkong relatief klein is. Eric Balchunas van Bloomberg speculeert dat de ETF’s ‘slechts’ $1 miljard zullen ophalen in de eerste twee jaar na hun lancering.

Balchunas noemt dit een “gezonde” instroom, maar lang niet de “gestoorde” instroom van $25 miljard die eerder werd benoemd.

Chinese beleggers zullen waarschijnlijk geen toegang tot de bitcoin-ETF’s hebben

De reden hiervoor ligt echter vrij voor de hand. Beleggers uit het vasteland van China zullen hoogstwaarschijnlijk geen toegang krijgen tot de investeringsproducten uit Hongkong.

China had immers in 2021 de handel in crypto compleet verboden. Balchunas zegt dan ook het volgende hierover:

“Beleggers uit het vasteland van China zullen waarschijnlijk niet in aanmerking komen om in Hong Kong genoteerde spot-bitcoin en ether ETF’s te kopen, aangezien het hen verboden is om virtuele activa te kopen.”

Daarmee lijkt de hoop op een nieuwe grote instroom naar de bitcoin-ETFs in Hongkong, die de prijs naar nieuwe hoogtes kan sturen, de grond in te zijn geslagen.

Matt Hougan van Bitwise is het met de voorspelling van Balchunas eens. Hij noemt de Hongkongse bitcoin-ETF’s dan ook “positief, maar geen gamechanger.”

De lancering van de bitcoin-ETFs in Hongkong volgt mogelijk al volgende week, dus wellicht komen we er snel genoeg achter wie gelijk heeft.


Post Views: 33

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment