Waarom bitcoin ditmaal niet meestijgt met de GameStop en memecoin hype

Petra van der Werf


De financiële wereld is de laatste dagen getuige geweest van een opmerkelijke stijging in ‘meme-aandelen.’ Dat zijn aandelen die populair worden dankzij online community’s en sociale media.

Aandelen van bedrijven zoals GameStop en AMC Entertainment hebben de krantenkoppen gehaald vanwege hun plotselinge en extreme prijsbewegingen. Deze groene cijfers, van wel 160 procent, worden gedreven door investeerders op sociale media als Reddit en X (voorheen Twitter).

Ook memecoins trekken sterk aan, maar opvallend afwezig in deze  hype is bitcoin (BTC). Waarom heeft bitcoin zich niet aangesloten bij deze rage zoals in 2021 gebeurde?


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto

Wordt GameStop een leidende indicator voor bitcoin?

In 2021, toen de vorige GameStop hype plaatsvond, stegen de aandelen GME en AMC 821 procent en 373 procent in een periode van januari tot april. In diezelfde tijdspanne deed bitcoin vrolijk mee: de crypto kende een koersstijging van 96 procent. Wat er deze keer anders is, weet Antoni Trenchev antwoord op te geven.

“Dit is niet 2021 toen de wereld op slot zat en overspoeld werd met liquiditeit,” zei de medeoprichter van cryptobeurs Nexo in gesprek met CNBC. “Het is de moeite waard om te onthouden dat de GameStop-mania piekte in januari 2021, ruim voor de highs van bitcoin van meer dan $60.000 in april en november van dat jaar.”

Maar wat niet is, kan nog komen. Dat stelt Trenchev, met het oog op de aanstaande bullrun.

“Als je in de gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur wilt lezen, zou je kunnen suggereren dat GameStop kan fungeren als een leidende indicator in de aanloop naar de volgende etappe van bitcoins post-halving run.”

De economische situatie is totaal anders, stellen analisten

Het nieuws over  Amerikaanse inflatiecijfers is echter niet gunstig, verklaart de Nexo-oprichter. Volgens hem herinnert dit ons eraan dat de algemene economische situatie in combinatie met de hoge inflatie niet gunstig zijn voor een stijging van de bitcoin-prijs.

“Het lijkt erop dat de bitcoin-prijs na een snelle start in 2024 waarschijnlijk binnen een bepaald bereik zal blijven,” sluit Trenchev af.

Dit is vergelijkbaar met de woorden van Josh Gilbert, marktanalist bij handelsplatform eToro. De hoge rentetarieven in de Verenigde Staten zijn niet vergelijkbaar met drie jaar geleden. Verder komt de volledige economische situatie amper overeen met die van tegenwoordig.

Econoom Noelle Acheson gaf aan dat de opkomst van de meme-aandelen slechts een kleine start is. De macro-economische situatie zet bitcoin onder druk, stelt zij. Mogelijk kan dat vandaag veranderen.

“De inflatiecijfers van vandaag kunnen de stemming stimuleren als ze beter zijn dan verwacht, maar de onzekerheid is groot,” aldus Acheson.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment