VS valt voor het eerst in zes maanden Iraanse doelen in Syrië aan

Petra van der WerfVolgens CNN is het voor het eerst sinds maart dat het Amerikaanse leger in de regio doelen aanvalt waar de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde actief is. Dat is het eliteleger van het Iraanse regime. 

‘Reactie op reeks aanvallen’

“Deze precisie-zelfverdedigingsaanvallen zijn een reactie op een reeks aanhoudende en grotendeels mislukte aanvallen op Amerikaans personeel in Irak en Syrië die door Iran gesteunde milities in de afgelopen weken hebben uitgevoerd”, zei de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, in een verklaring.

Volgens het Pentagon zijn Amerikaanse bases sinds de oorlog tussen Hamas en Israël begon zeker zestien keer aangevallen. Het ging om twaalf aanvallen in Irak en vier in Syrië, stelt het Pentagon. Daar raakten volgens Defensie meer dan twintig Amerikaanse militairen bij gewond.

De aanvallen van vannacht werden uitgevoerd in opdracht van Joe Biden. De Amerikaanse president zei eerder deze week op een persconferentie nog dat hij de hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, gewaarschuwd had tegen aanvallen op Amerikaanse troepen.

“Mijn waarschuwing aan de ayatollah was dat als zij zich tegen die troepen blijven keren, wij zullen reageren, en dat hij voorbereid moet zijn. Het heeft niets met Israël te maken”, zei Biden. Ook Austin benadrukte dat het om ‘zelfverdediging’ ging. Met het conflict in Gaza heeft dit niets te maken, zei ook de Defensieminister.

‘Duidelijk signaal aan Iran’

Volgens CNN zijn de luchtaanvallen ‘een duidelijk signaal aan Iran om geen breder conflict in het Midden-Oosten aan te wakkeren’ met de aanvallen op Amerikaanse bases.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment