Vrouw vrijgesproken van veroorzaken fietsongeluk oud-minister Dekker

Petra van der WerfHet Openbaar Ministerie had een taakstraf van 240 uur en een geheel voorwaardelijke celstraf van zes maanden tegen haar geëist.

Volgens de rechter is niet bewezen dat de verdachte Dekker opzettelijk letsel heeft toegebracht. Ook kan niet bewezen worden dat de vrouw ‘aanmerkelijk onvoorzichtig of onoplettend heeft gehandeld’. Het Openbaar Ministerie vond dat de vrouw schuldig was aan mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg, maar daar ging de rechter dus niet in mee.

Duingebied bij Monster

Dekker en zijn partner fietsten op 7 juni 2022 in het duingebied bij het Zuid-Hollandse Monster, waarbij de wielrenners heuvelafwaarts met een snelheid van 37 kilometer per uur de voetgangers Aathina K. en haar man tegemoetkwamen.

Volgens de aanklager pakte K. Dekker tijdens het passeren bij de arm, waardoor de oud-minister voor Rechtsbescherming over de kop sloeg. Dekker brak bij de val zijn bekken, schouderblad en sleutelbeen en liep een zware hersenschudding op. 

Afwerend gebaar

Hij had vijftien breuken. Hij kan zich niets van het ongeluk herinneren. Tijdens zijn behandeling lag hij enkele dagen in coma.

K. ontkende twee weken geleden tijdens een eerdere zitting dat ze Dekker heeft vastgepakt. Ze verklaarde dat ze alleen een afwerend gebaar maakte, omdat ze vond dat beide wielrenners te hard fietsten op een pad met weinig ruimte. 

Ze wilde zichzelf beschermen, zei ze. Bij dat gebaar zou ze Dekker hebben geraakt. Volgens haar advocaat valt het beetpakken en daarmee opzet niet te bewijzen. Hij had gepleit voor vrijspraak.

Bekijk hier de verklaring die oud-minister Dekker gaf tijdens de zitting:Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment