Vooral meer jongeren in de bijstand in eerste kwartaal 2024

Petra van der WerfDaarnaast belandden voor het eerst sinds begin 2021 ook meer 27-plussers in de bijstand, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijstandsontvangers blijft groeien

In totaal hadden eind maart 403.000 mensen tot de AOW-leeftijd een algemene bijstandsuitkering, een stijging van drieduizend personen (1 procent) ten opzichte van vorig jaar maart. Ook in de leeftijdscategorie van 27 tot 45 jaar steeg het aantal met 1 procent tot 136.000. 

Het is het derde kwartaal op rij waarin het aantal bijstandsontvangers groeit. Daarvoor was het aantal mensen in de bijstand juist negen opeenvolgende kwartalen lang lager. 

Dat de toename van het aantal bijstandsuitkeringen vooral te zien is onder jongeren, heeft vermoedelijk te maken met de stijgende werkeloosheid onder deze groep. Werklozen hebben in bepaalde gevallen recht op een bijstandsuitkering.

Toename mannen

Uit de cijfers blijkt een verschil tussen mannen en vrouwen die in de bijstand terechtkomen. Eind maart waren er 2 procent meer mannen in de bijstand dan een jaar eerder. Het aantal vrouwen met een bijstandsuitkering bleef gelijk. 

Wel is het nog altijd zo dat er meer vrouwen dan mannen in de bijstand zitten. Zij zijn goed voor ongeveer 57 procent van alle bijstandsuitkeringen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment