VN en VS kritisch over hoeveelheid hulp die Gaza bereikt

Petra van der WerfDe Amerikaanse kritiek komt van USAID, het nationale agentschap voor ontwikkelingssamenwerking dat onder het ministerie van Buitenlandse Zaken valt. “Dagelijks zouden er ruim vijfhonderd vrachtwagens Gaza binnen moeten rijden”, schrijft USAID-chef Samantha Power op X. “In de afgelopen week slaagden er slechts ongeveer 85 per dag in om er doorheen te komen.”

Zij plaatste een foto van zichzelf in een voedselmagazijn in Jordanië. Daarbij schrijft ze: “Alles achter mij hier in dit magazijn van het WFP (Wereldvoedselprogramma) in Jordanië zou zich in Gaza moeten bevinden om iets te doen aan wat het WFP ‘catastrofale honger’ noemt.”

Amerika heeft zich tijdens de oorlog vaker kritisch uitgelaten over de oorlogsstrategie van Israël, en heeft er ook eerder bij Israël op aangedrongen meer hulp aan Gaza toe te staan. Maar tegelijk hebben de VS weinig druk uitgeoefend toen Israël weigerde dit te doen. De regering van president Joe Biden heeft het Amerikaanse Congres gevraagd meer dan 14 miljard dollar aan extra hulp aan Israël goed te keuren.

40 procent minder vrachtwagens

Volgens de VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA is het aantal vrachtwagens dat Gaza bereikt met 40 procent afgenomen sinds het tussenvonnis van het Internationale Gerechtshof (ICJ) eind januari. Daarin kreeg Israël juist de opdracht om meer hulp in Gaza toe te staan. Het ICJ droeg Israël toen op stappen te ondernemen om genocide in Gaza te voorkomen. Het hof deed die voorlopige uitspraak in een zaak die door Zuid-Afrika was aangespannen.​ Zuid-Afrika beschuldigde Israël van volkerenmoord.

Het antwoord van Israël aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, over hoe de strijdkrachten genocide in de Gazastrook voorkomen, kwam ook vandaag. Volgens een Israëlische functionaris heeft Israël een rapport ingediend over de maatregelen. Details over de inhoud van het rapport zijn nog niet bekend.

Human Rights Watch (HRW) en Amnesty International maakten vandaag in verklaringen bekend dat ze vinden dat Israël de uitspraak van het ICJ verzuimt na te leven. Volgens Amnesty International heeft Israël niet eens de ‘meest minimale stappen gezet’ om hieraan te voldoen.

Zo zijn de Israëlische autoriteiten er niet in geslaagd voldoende hulp te bieden aan een bevolking die zich op de rand van hongersnood bevindt door ‘Israëls meedogenloze bombardementen en de aanscherping van de zestien jaar durende illegale blokkade’, schrijft Amnesty.

Ondervoeding

Volgens Human Rights Watch blijft Israël de levering van cruciale hulpgoederen naar Gaza belemmeren. De organisatie verwijst onder meer naar de hongersnood in het noorden van Gaza. Ook verwijt HRW Israël dat het de uithongering van burgers inzet als oorlogswapen.

Gisteren luidde het Palestijnse persbureau Wafa nog de noodklok over ondervoeding onder de Palestijnse bevolking. In het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad zou volgens Wafa een baby zijn overleden als gevolg van ondervoeding, nadat de ouders niet op tijd aan melk en babyvoeding konden komen.

Een arts in een ander ziekenhuis sprak over dit onderwerp met Al Jazeera. Dat zie je in deze video op X:

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment