Vlaamse regering bereikt akkoord met boeren dankzij ‘pauzeknop’

Petra van der Werf“Akkoord!”, liet de Vlaamse premier Jan Jambon gisteravond laat op X weten. Hij schrijft dat zijn regering de boeren tegemoet komt met een ‘ambitieus en toekomstgericht akkoord’. Hij roept de boeren op te stoppen met de ‘ontwrichtende’ protestacties die vanuit Nederland waren overgewaaid. 

‘Een lijdensweg’

Het akkoord kwam er volgens de Belgische krant De Standaard na ‘een lijdensweg’. Een overleg begin deze week liep mis, en gisteren werd er de hele dag ‘allerlei samenstellingen samengezeten om een akkoord uit de brand te slepen’. 

Dat het toch gelukt is, komt volgens de krant doordat de regering de pauzeknop indrukt. Een belangrijke eis van de boeren is namelijk dat landbouwgrond beschermd wordt. Daarover is nu afgesproken dat de Vlaamse overheid tot zeker oktober geen landbouwgrond meer opkoopt. 

Er gelden wel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor de aanleg van fietspaden of ‘andere belangrijke infrastructuur’. Ook kan de overheid nog wel overgaan tot het opkomen van Europees beschermd natuurgebied in Vlaanderen. 

Stikstof

Over andere thema’s zijn compromissen gesloten en probeert de regering de boeren tegemoet te komen. Alleen aan het Vlaamse stikstofbeleid wil de regering niks veranderen.

Belgische boeren protesteerden de afgelopen weken in havens, hoofdstad Brussel en langs de Nederlandse snelweg. Ze zijn tegen maatregelen om de stikstofuitstoot tegen te gaan, Europese regelgeving en de bureaucratie. 

‘Handjevol boeren’

Of de boeren stoppen met hun acties is nog onduidelijk. Een van de Belgische boerenorganisaties, de Boerenbond, laat aan VRT weten dat het akkoord over het pakket geen eindpunt, maar de start van een traject is. 

De Standaard meldt dat de protesten in de havens echter niet door deze club, maar door ‘een handjevol boeren’ georganiseerd werden. 

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment