Vierde aanvliegroute Schiphol van de baan

Petra van der Werf



Het kabinet ziet af van een vierde aanvliegroute naar Schiphol. Tegen die vierde route was het nodige verzet. In de provincies Gelderland en Utrecht vreesde men geluidshinder van passagierstoestellen en vrachtvliegtuigen die nu nog via Flevoland vliegen.

Het kabinet maakte het besluit vanmiddag bekend. Volgens minister Barry Madlener van Infrastructuur en Milieu is het niet mogelijk om vier routes goed op het internationale luchtruim aan te sluiten, schrijft hij in de Kamerbrief.

Minister Madlener wilde het besluit niet nader toelichten.

Luchtruim veel voller

Ambtenaren van verschillende ministeries werken al langer aan een nieuwe indeling van het luchtruim. Dat luchtruim is de afgelopen dertig jaar veel voller geworden door de groei van de burgerluchtvaart.

Door de komst van een nieuwe straaljager kwam er een accuut probleem bij. Voor de opvolger van de F16, de F-35, is namelijk een groter oefengebied nodig in het noordelijke deel van het Nederlandse luchtruim. Dat oefengebied overschrijdt zelfs de buitengrens van Nederland.

Door dit grotere oefengebied is een kleiner militair luchtruim in het zuidoosten van Nederland niet langer nodig. Het opheffen daarvan maakt het mogelijk dat passagierstoestellen en vrachtvliegtuigen uit met name Duitsland luchthaven Schiphol – en in mindere mate Rotterdam – meer rechtstreeks kan naderen.

Nu vliegt dat verkeer nog via noordelijkere routes, om boven de kop van Flevoland af te draaien richting het zuidwesten. Dit verkeer gaat vervolgens over Flevoland richting het Gooi, om daar weer af te draaien richting Schiphol. Die routes kan in de toekomst worden verkort, is het idee, omdat het kerosine en CO2-uitstoot scheelt

De rechtstreekse aanvliegroutes zorgen in de provincies Gelderland en Utrecht voor bezorgdheid. Niemand weet nog hoe de routes naar de luchthavens in de praktijk precies gaan lopen. Maar het idee dat dagelijks honderden dalende vluchten over natuurgebieden en woonkernen gaan komen, leidt tot het nodige verzet.

Meepraten over vliegroutes

Daarom heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een grootschalig participatieproces toegezegd. Met provincies, gemeenten, maar ook een commissie waarin burgers zitting zouden krijgen, moet worden bepaald hoe het dalend vliegverkeer straks zijn weg vindt naar de luchthavens van Amsterdam en Rotterdam.

De commissie buigt zich ook over de vraag of de nieuwe naderingsroutes nog wel nodig zijn. Dit omdat het aantal vluchten van en naar Schiphol volgend jaar wordt gemaximeerd op 478.000 en het nog maar de vraag is of luchthaven Lelystad ooit opengaat voor burgerluchtvaart.

Pilotenvakbond VNV liet eerder weten de naderingsroutes vanuit het zuidoosten ‘onnodig’ te vinden. Door met de plannen te stoppen zou voorkomen kunnen worden dat ruim 1,3 miljoen Nederlanders te maken krijgen met meer geluidshinder van vliegtuigen dan zij nu ervaren, aldus de vakbond.

Eerder maakten we deze video over Jan, die bij Schiphol woont en een rechtszaak aanspande tegen de staat vanwege de herrie:



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment