Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL
In de rechtbank van Assen begint vandaag de rechtszaak tegen Richard K. (51). Hij staat terecht voor de dubbele moord op Sam (38) en Ineke (44) begin vorig jaar in Weiteveen. Vandaag krijgen de nabestaanden de kans om hun verhaal te doen.
De moorden in het Drentse Weiteveen vonden plaats na een slepend conflict over de woning waar Sam (38) en Ineke (44) in woonden. Zij hadden het huis begin 2023 van K. gekocht en woonden er met hun twee kinderen. Het huis had verborgen gebreken.
Zoon slachtoffer deed deur open
Op 16 januari vorig jaar reed K. eerst de auto van Ineke klem, in de buurt van de woning, waarna hij haar doodschoot. Vervolgens ging hij naar de woning, waar de zoon van de slachtoffers opendeed.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) schoot K. op Sam, stak hij hem met een mes en sloeg hij hem met de kolf van een geweer. De toen 12-jarige zoon van de slachtoffers heeft geprobeerd zijn vader te beschermen.
Tijdens een pro-formazitting vorig voorjaar gaf Richard K. al een verklaring. Beluister die hier:
De inhoudelijke behandeling van de zaak begint vandaag en gaat morgen verder. De rechtbank begint met het bespreken van de feiten en de persoonlijke omstandigheden van K., ook kunnen nabestaanden vandaag hun spreekrecht uitoefenen. Het OM komt morgen met de strafeis tegen K.
Volgens het OM heeft K. de moorden gepland. In het geval van het doden van Sam heeft de verdachte eerder gesuggereerd dat er sprake is geweest van zelfverdediging. Hij heeft ook gezegd dat hij zich slechts flarden herinnert van wat zich in de woning heeft afgespeeld.
Zo reageerde de buurt op de moord:
Evaluatie politie
De politie heeft zich intensief bemoeid met het conflict over de woning, bleek twee weken geleden. In totaal kwamen er ongeveer tachtig meldingen binnen bij de politie, onder meer over smaad, laster, intimidatie en bedreiging. Ook zijn er vier aangiftes gedaan.
Deze meldingen werden vaak apart behandeld, waardoor er bij de politie geen goed beeld was van de incidenten en de mogelijke stalking. In een evaluatie gaf de politie toe dat het de zaak anders had kunnen en moeten aanpakken.