·Aangepast:
RTL
Nederland verhoogde de laatste jaren de defensie-uitgaven tot de NAVO-norm, maar volgens NAVO-topman Rutte én aankomend president Donald Trump is dat lang niet hoog genoeg. Ze pleiten voor een nieuwe verhoging en veel Nederlanders zijn het met hen eens, blijkt uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel.
De afgelopen jaren investeerde Nederland fors in defensie. Waar in 2020 zo’n 11 miljard werd uitgegeven, was dat het afgelopen jaar ongeveer 21 miljard euro. Daarmee zou ons land voldoen aan de NAVO-norm van 2% van het BBP, het Bruto Binnenland Product.
Rutte en Trump willen méér
Toch zinspeelde NAVO-topman Rutte erop dat die 2%-norm niet genoeg is. Gezien de dreiging van Rusland moeten de lidstaten de komende jaren méér investeren, was de boodschap. Deze week voegde Trump daaraan toe dat hij vindt dat NAVO-landen naar de 5% moeten – meer dan een verdubbeling van de huidige regels. “En ze kunnen het allemaal betalen (…) Waarom betalen wij miljarden en miljarden dollars meer dan Europa?”
Draagvlak voor verdere verhoging
Veel mensen vinden dat beide leiders een punt hebben, blijkt uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel. Een meerderheid vindt de huidige investeringen van Nederland onvoldoende. 58 procent pleit voor een verdere verhoging van de defensie-budgetten in de komende jaren. De grootste groep (31 procent) vindt een verhoging naar 3% van het BBP voldoende, maar nog eens 27 procent pleit voor een verhoging naar 4% of 5% van het BBP of zelfs nog hoger.
In talkshow Renze bespreekt Gijs Rademaker de resultaten met RTL Nieuws-Amerikacorrespondent Erik Mouthaan:
‘Mensen vertrouwen Trump niet’
“Mensen zijn het dus aan de ene kant met Trump eens dat de defensie-uitgaven verder omhoog moeten,” zegt Gijs Rademaker, opiniepeiler van RTL Nieuws. “Maar aan de andere kant vertrouwen mensen door Trumps opstelling nu minder op Amerika. Hij zei eerder dit jaar dat hij NAVO-landen die hun defensiebegroting niet op orde hadden, niet zou helpen bij een Russische aanval. En ik zie dat vier op de tien mensen echt geloven dat Trump niet te hulp zou komen. Tel daarbij op zijn claims op Groenland, Panama en Canada… Ook zulk gedrag, zeggen panelleden, is een belangrijke reden om meer op onze eigen defensie te gaan vertrouwen.”