Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL
Nog meer dan anders krijgen de hulporganisaties achter Giro555 vragen van mensen over waar hun donaties terechtkomen. Het geld gaat naar de slachtoffers van de oorlog tussen Israël en Hamas en Hezbollah. “Het conflict zorgt voor polarisatie, maar vandaag, op de nationale actiedag, gaat het over de slachtoffers.”
Er is intussen 6,1 miljoen euro ingezameld voor mensen die slachtoffer zijn van oorlogsgeweld in het Midden-Oosten. Dat bedrag ligt lager dan bij eerdere acties.
Vanwege de gevoeligheid van de oorlog wordt de campagne anders dan eerdere campagnes georganiseerd. Zo treden er geen artiesten op en zitten er minder BN’ers in het belpanel. Vooral medewerkers van de hulporganisaties beantwoorden vragen van mogelijke donateurs. “Mensen hebben veel zorgen en vragen rond het conflict. Hulpverleners kunnen die vragen goed beantwoorden”, zegt woordvoerder Daniëlle Brouwer van Giro555.
Het gaat onder andere om deze vragen:
1. Hoe zorgen jullie dat mijn donatie niet bij de verkeerde partij terechtkomt?
Wie als de verkeerde partij wordt gezien, verschilt per mens. Het kan zowel Hamas als Israël als Hezbollah zijn.
Voor Giro555 speelt dit geen rol, vertelt Brouwer. Zij benadrukt dat het doel van de campagne is om hulp te bieden aan de slachtoffers van de oorlog. De donaties worden overgedragen aan partnerorganisaties in het gebied en niet aan overheden of groeperingen.
“De opbrengsten van de campagne gaan naar de mensen die het hardst hulp nodig hebben”, zegt ze. “We maken geen onderscheid op basis van afkomst, religie of politieke voorkeur van de slachtoffers.”
Brouwer geeft ook aan dat het niet mogelijk is voor donateurs om te kiezen naar welk gebied hun donaties gaan. “We willen het volgende zeggen: laten we opzij zitten waar je voor of tegen bent. Vandaag komen we in actie voor alle burgerslachtoffers die een tekort hebben aan voedsel en onderdak.”
2. Israël is een welvarend land. Heeft het mijn geld nodig?
“Israël is inderdaad een rijk land. Maar wij verlenen hulp waar de overheid geen hulp kan of wil bieden”, zegt woordvoerder Brouwer.
In Israël gaat het dan bijvoorbeeld om sociale en psychologische hulpverlening aan getraumatiseerde kinderen. “Deze moesten door de bombardementen hun huizen verlaten en de schuilkelders ingaan. Er is veel angst”, zegt zij.
Ook is een deel van de hulp bestemd voor minderheden, onder andere aan Bedoeïenen en arbeidsmigranten. Bedoeïenen worden gediscrimineerd in Israël, stelt Amnesty. En arbeidsmigranten hebben geen Israëlisch paspoort. Ze kunnen om die reden dan ook niet rekenen op de hulp van de overheid. “Ze vallen vaak buiten de boot. Ze hebben voornamelijk voedselhulp nodig.”
Volgens Brouwer is het is nog niet duidelijk hoe het geld wordt verdeeld. Het grootste deel gaat naar Gaza en Libanon en een klein naar Israël, maar over de precieze verdeling is nog geen duidelijkheid.
3. Waarom worden er geen losse inzamelingsacties gestart om de gevoeligheid weg te nemen?
Ook al weet Giro555 dat het conflict voor veel polarisatie zorgt, de Samenwerkende Hulporganisaties kiezen bewust voor een gezamenlijke campagne.
“We nemen hier een verbindende functie aan”, zegt Brouwer. “Dit betekent dat we er voor alle slachtoffers zijn. Het maakt niet uit wie ze zijn en waar ze vandaan komen”, legt ze uit.
Volgens haar kosten aparte campagnes ook veel geld. “Dat geld kan beter besteed worden aan de slachtoffers die voedsel en medicijnen hard nodig hebben.”
4. Hoe zorgen jullie dat hulp in Gaza komt?
De toegang van hulpgoederen tot Gaza is onregelmatig en beperkt. Tot vorig jaar 7 oktober kwamen per dag 500 vrachtwagens met hulpgoederen de Gazastrook in. Daar is niet veel meer van over. De grensovergang tussen Gaza en Egypte werd afgelopen mei volledig afgesloten. “Dit maakt dat hulp steeds harder nodig is”, zegt Brouwer.
Noodhulp wordt Gaza mondjesmaat binnengebracht via de grensovergangen Erez in het noorden en Kerem Shalom in het zuiden, zegt Brouwer.
Er waren de afgelopen successen geboekt. Zo is het gelukt om poliovaccinaties te leveren en werd er een ziekenhuis opgezet. “Onze collega’s verlenen dag en nacht hulp in Gaza, met gevaar voor eigen leven”, zegt Brouwer.
Het Rode Kruis is een van de organisaties waar dat geld naartoe gaat. In de onderstaande video wordt er uitgelegd wat het Rode Kruis doet om mensen in Gaza hulp te bieden:
5. Waarom starten jullie pas nu een actie voor het Midden-Oosten?
De actie van Giro555 komt pas na een jaar van het begin van de oorlog. Volgens Brouwer is de actie nu noodzakelijker door de nieuwe ontwikkelingen in het gebied.
“Het conflict is recentelijk verder geëscaleerd en heeft zich uitgebreid naar Libanon”, zegt zij. “Meer dan 1 miljoen mensen in Libanon zijn op dit moment op de vlucht. Dat vraagt om veel meer hulp. Bovendien staat winter voor de deur. Mensen in Gaza die in kapotte tenten slapen zullen beter onderdak en warme maaltijden nodig hebben.”
Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?
Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS.