Van voetbalvijand naar vriend: Duitsers staan nu massaal achter Oranje | RTL Nieuws

Petra van der WerfOp de vraag ‘Wat is jouw team nu op het EK?’ stemde 47 procent van de 170.000 Duitse lezers op Nederland. Op nummer twee staat Spanje met 39 procent van de stemmen. Het Franse team – dat inmiddels uit het toernooit ligt- en Engeland kregen allebei 7 procent.

Volgens de Duitse sportverslaggever van RTL Deutschland Jan Heikrodt steunen veel Duitser nu Nederland vanwege de verbinding tussen beide landen. “Deze is groter met Nederland omdat het dichtbij is”, legt hij uit aan Editie NL. 

Nederlandse spelers in Bundesliga

Met dichtbij bedoelt hij niet alleen dat we buurlanden zijn. “Verschillende spelers van het Nederlandse team spelen ook in de Bundesliga”, legt Heikrodt uit. Dat is de hoogste voetbalcompetitie van Duitsland, te vergelijken met de Eredivisie. “Zoals voetballer Donyell Malen, die voor Borussia in Dortmund speelt.” Maar ook bijvoorbeeld Matthijs de Ligt, die voor Bayern München speelt.

De Duitse steun was echter niet altijd vanzelfsprekend. Zo deed bondscoach Ronald Koeman na de gewonnen halve finale tijdens het EK van 1988 alsof hij zijn billen afveegde met het shirt van Duitser Olaf Thon. En Frank Rijkaard spuugde tijdens het WK in 1990 tot twee keer toe naar Duitser Rudi Völler. Dat schoot de Duitsers in het verkeerde keelgat. 

Maar die misstappen zijn volgens Heikrodt onderhands wel vergeten of vergeven, waardoor de gunfactor weer terug is. En veel Duitsers gunnen Nederland na jaren van droogte weer een succesvol toernooi. “De eerste en laatste keer dat Nederland won tijdens het EK was in 1988.” 

Supporters zorgen voor plezier

De Nederlandse supporters zorgen ook voor een goede sfeer, legt de sportverslaggever uit. “Zoals het dansen van links naar rechts. Afgelopen wedstrijd was ik in Amsterdam. De supporters waren echt leuk en feesten veel.” Ook sprak hij met een aantal bareigenaren in Düsseldorf, waar veel Nederlandse supporters aanwezig waren. “De eigenaren van de bars vonden ze erg gezellig. Ze drinken veel, maar zijn goede supporters en maken geen rotzooi.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment