Van 500 naar 5000 euro voor zijn schilderijen, Erik Neimeijer deed het

Petra van der WerfIn het oosten van het land is Erik Neimeijer vooral bekend als muzikant. Als gitarist van de dialectband Bökkers stond hij jarenlang voor uitverkochte zalen en feesttenten en speelde hij twee nummers de Top2000 in. In 2020 stapt hij uit Bökkers om solo te gaan. Inmiddels ligt zijn eerste album Be My Guest in de fysieke en digitale winkels. 

Muziek is nog steeds belangrijk in het leven van de 41-jarige Neimeijer, toch stelt hij zichzelf tegenwoordig voor als kunstenaar, en dan pas als muzikant. “Zes jaar geleden begon ik met schilderen. Ik had het nog nooit gedaan en ik moet eerlijk zeggen dat het niet meeviel”, lacht hij als hij terugdenkt aan zijn eerste doeken. 

Eerste verkochte schilderij

“Ik ben altijd al een fan van kunstenaars geweest. Maar om zelf iets te maken wat je mooi vindt, is lastig. Het eerste doek dat ik verkocht, ging over vier domino spelende mannen, geïnspireerd op het boek Dubbelspel van Frank Martinus Arion.”

Met Dubbelspel vond Neimeijer een stijl waarin hij door kon. De domino spelende mannen keren nog steeds terug in zijn schilderijen.

Neimeijer noemt zichzelf een figuratieve schilder. “Vrolijk en kleurrijk. Ik ben geen zwaarmoedige man en dat is mijn kunst ook niet. Het is herkenbaar. Je kunt bijna aan elk detail zien dat het een Erik Neimeijer is. Dat vind ik belangrijk.”

Het vrolijke trok Eddie van Schaik, eigenaar van Opus Art Gallery in Utrecht, ook aan in de schilderijen van Neimeijer.

Kunstenaar Peter Riezebos

Galeriehouder Van Schaik gaat voor onderscheidende en herkenbare kunst en werkt exclusief met Nederlandse kunstenaars samen. Eén van hen is Peter Riezebos, een voorbeeld voor Erik Neimeijer. “Ik wil hem achterna. Hij heeft gekozen voor een duidelijke lijn. Modern, vrolijk en fris. Hij houdt zich keurig aan zijn eigen stijl en probeert er nieuwe elementen aan toe te voegen”, legt Neimeijer uit. 

“Riezebos is de afgelopen jaren erg gegroeid van doeken die niet zoveel kosten naar ontzettend hoge bedragen. Hij vliegt nu de hele wereld over. Dat avontuur wil ik ook beleven.”

De eerste stap daarvoor is gezet. De afgelopen jaren kochten steeds meer mensen schilderijen van Neimeijer, waardoor hij qua prijs doorgroeide naar 1500 tot 2000 euro per doek en ieder werk wel ergens een plekje aan de muur vond.

Neimeijer zocht contact met Eddie van Schaik en begin maart vond zijn eerste expositie in de Opus Art Gallery plaats. Zijn doeken werden voor 5000 euro in de markt gezet. Ter vergelijk, Frans Hals van Peter Riezebos bracht 60.000 euro op. 

Van de tien Erik Neimeijerdoeken die er hingen, zijn er vier verkocht. “Eentje is onder bod en op twee schilderijen zit een optie, wat betekent dat we hem proef hangen bij mensen en als ze bevallen, nemen ze hem af”, legt Van Schaik uit.

Jongensboek

De schildersreis van Erik Neimeijer klinkt als een jongensboek, maar hoe moet er naar zijn kunst worden gekeken? “Ik schaar het onder het naïef surreëel realisme met humor. Geestig”, duidt kunstcriticus Willem Baars, tevens galeriehouder. “Het zijn grote doeken. Ik kan me voorstellen dat mensen daar happy van worden.”

Wel moet de toekomst uitwijzen of de doeken van Neimeijer economisch waardevast zijn, aldus Baars. “Maar dat geldt voor de meeste kunstenaars. In de kunstwereld is er veel gebakken lucht zowel in de galeriewereld als in de kunsthandel. Veel van de verkooppraatjes zijn fantasy”, legt hij uit. 

“Door slimme marketing en mooie verhalen worden mensen verleid, prijzen worden opgedreven en soms zelfs gemanipuleerd. Dat gebeurt vooral in de grote kunststeden als New York en Londen.”

Baars zegt vaak gekscherend dat een doek als de klant de deur uitloopt al fors minder waard is. “Wat wil iemand ervoor geven? Maar het kan gebeuren dat een kunstenaar wereldwijd wordt opgepikt. Dan gaan de prijzen echt omhoog”, zegt Baars.

Economische waarde

Een doek heeft pas écht economische waarde als het op veilingen goede prijzen oplevert. Baars: “Dat noemen we de secondary market. Lukt het je om daarvan deel uit te maken, dan is je kunst economisch waardevaster. Maar dat is voor een klein clubje weggelegd.”

Het is Neimeijers voorbeeld Peter Riezebos gelukt. “Hij is de afgelopen jaren tien keer keer geveild”, ziet Baars in een wereldwijde online database. “In Azië een keer voor 70.000 euro. Drie keer in Taipei. Riezebos doet het als kunstenaar goed in Azië. Een Riezebos is daarna geveild in Sotheby’s, in 2022 voor een bedrag van 35.000 euro.”

Secondary market

Of voor Erik Neimeijer eenzelfde toekomst is weggelegd als zijn voorbeeld Riezebos vindt Baars moeilijk om te voorspellen. “Kunst moet zich op termijn gaan bewijzen op de secondary market. Het wordt erg moeilijk, denk ik. Maar ik heb er wel eens vaker naast gezeten”, lacht hij. 

“De secondary market is weggelegd voor een handvol kunstenaars. Je moet goed zijn en veel mazzel hebben. Pakken grote galeries in VK en VS je op en staan die op grote kunstbeurzen? Ze hebben een bijna gesloten circuit. Daar zitten duizenden galeries als Opus en ikzelf omheen. Wij komen daar vrijwel nooit tussen.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment