Valse tickets in omloop voor Taylor Swift: ‘6000 euro voor kaartje geen uitzondering’

Petra van der WerfHet is niks nieuws dat zwarthandelaren bij populaire concerten tickets voor een veel hoger bedrag verkopen. Maar de bedragen waarvoor tickets voor Taylor op dit moment worden doorverkocht, overtreffen alles. Een zitplaats voor 6000 euro is daarbij geen uitzondering. In de VS doen ze er nog een schepje bovenop, want daar zijn tickets in sommige gevallen nog duurder.

Vooral platforms als Viagogo en Stubhub bieden kaartjes aan voor torenhoge prijzen. De organisatie van het concert, Greenhouse Talent, gaat ervan uit dat deze tickets nep zijn. Dit komt omdat de officiële tickets pas een aantal dagen voor aanvang van de shows naar de kaartjeshouders worden verzonden. 

De verkoop van de kaartjes gebeurde exclusief via Ticketmaster. “Fans konden zich hiervoor registreren en via een lotingsproces kregen zij een unieke code toegewezen”, aldus Greenhouse. Doorverkoop via derde partijen moest daarmee onmogelijk worden. Zo konden oplichtingspraktijken en woekerprijzen voorkomen worden. 

Tickets kunnen enkel doorverkocht worden via Ticketmaster zelf. Dat werkt op basis van een QR-code. Bij aanvang van de show wordt deze code gescand en wordt het verkochte ticket vrijgegeven. Daarnaast mag je een maximale winst van 20 procent op je ticket vragen. De prijzen van Viagogo en Stubhub zijn veel hoger, waardoor het dus niet aannemelijk is dat het om een legitiem toegangkaartje gaat. Bovendien zijn de tickets dus niet via een bestand, maar enkel via een code beschikbaar. Viagogo beschikt niet over deze tickets en mag volgens de richtlijnen niet zulke hoge bedragen vragen.

Veel fans trekken daarom nu aan de bel bij Greenhouse nadat zij een ticket hebben gekocht via Viagogo. Een vervelende situatie, aldus de organisatie, omdat ‘fans blijkbaar niet op de hoogte zijn van deze oplichtingspraktijken’.

Artiesten als Ed Sheeran spraken zich eerder uit tegen deze doorverkoopsites. Ed verklaarde bijvoorbeeld de via Viagogo verkochte concertkaartjes als ongeldig. Daarnaast werd in 2018 een onderzoek opgesteld naar de website, waarbij meerdere klachten over misleidende advertenties gegrond werden verklaard. 

De prijzen van de reguliere verkoop voor The Eras Tour varieerden van 224 euro bij de eerste rang, dichtbij het podium, tot 79,25 euro bij rang zeven, ver van het podium af. VIP-tickets zijn uiteraard een stuk duurder, daarbij liepen de prijzen op tot 774 euro. Of Viagogo na deze ophef stopt met de verkoop van de tickets is vooralsnog onduidelijk. 

Op 18 april trakteerde Taylor haar fans tot hun verrassing op een dubbelalbum. Haar fans konden hun geluk niet op. Bekijk de beelden hieronder.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment