Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL
De Tweede Kamer wil het oplossen van cold cases niet moeilijker maken en steekt daarom een stokje voor een plan van minister Van Weel (Justitie en Veiligheid) om oude gegevens van mensen in de politiearchieven te vernietigen.
Hij schrijft in een brief aan de Kamer dat gegevens die 5 jaar of ouder zijn vernietigd moeten worden. Volgens hem is dat het gevolg van een uitspraak van de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet.
Die vindt 5 jaar bewaren het maximum. Dit betekent echter wel dat gegevens die van belang kunnen zijn om zogenoemde cold cases (onopgeloste moordzaken) op te lossen ook dreigen te verdwijnen.
Moord
En daar springt de Kamer in de bres. VVD, PVV en GroenLinks-PvdA fluiten Van Weel terug. “Geen sprake van het vernietigen van materiaal dat van belang zou kunnen zijn voor bijvoorbeeld het oplossen van een in het verleden gepleegde moord. Voor veel zware misdrijven is er geen verjaringstermijn meer, ook daarom zijn oude gegevens belangrijk”, zegt VVD-Tweede Kamerlid Ingrid Michon.
“Eens”, zegt haar GroenLinks-PvdA-collega Songul Mutluer: “Als je nu begint met het vernietigen van gegevens die van nut kunnen zijn bij cold cases, krijg je die nooit meer terug.”
Van Weel kondigt in zijn brief aan dat de politie de gegevens wel zal onderzoeken op hun waarde als cultureel erfgoed of voor historisch onderzoek. Mutluer hoopt dat als dat kan, de gegevens ook onderzocht kunnen worden op het belang voor cold cases: “Als dat er is, moeten ze bewaard blijven.”
Michon: “De minister moet de gegevens bewaren, en vervolgens een nieuwe wet maken zodat helder wordt wat bewaard moet blijven en wat niet. Nu is dat onduidelijk.”
Omdat ook de PVV tegen het vernietigen van oude politiegegevens is, is een ruime meerderheid in de Kamer het oneens is met Van Weel. Hij zal zijn plan moeten intrekken.
Puzzelstukje
In de brief laat de bewindsman overigens wel blijken dat hij zich het lot van nabestaanden van onopgeloste misdrijven aantrekt. “Ik realiseer mij dat dit voor nabestaanden en slachtoffers van cold cases een bittere pil kan zijn. Elk puzzelstukje, hoe klein ook, dat kan helpen om (in de toekomst) een zaak op te lossen, is voor hen van belang in de zoektocht naar rechtvaardigheid.”
Tegelijk schrijft hij ook dat het advies van de Raad van State het voor hem onmogelijk maakt de gegevens langer te bewaren. Maar de Tweede Kamer denkt daar dus anders over.