Twee minuten stilte om geweld in zorg: ‘Hoeveel slachtoffers moeten er vallen?’

Petra van der WerfDe verpleegkundig specialist werd op 24 april neergestoken op het terrein van de ggz-instelling waar zij werkzaam was. Een 29-jarige vrouw uit Heerlen werd hiervoor opgepakt. Tussen het slachtoffer en de verdachte bestond in het verleden een ‘behandelrelatie’, liet een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) eerder weten. Dat houdt in dat het slachtoffer de vrouw in het verleden heeft behandeld.

Volgens de beroepsorganisatie is geweld tegen zorgprofessionals al jaren een groot probleem. “We roepen al zo lang dat veiligheid de allereerste prioriteit is, maar toch blijkt dit in de praktijk vaak niet zo te zijn. We horen dat de juiste middelen, zoals bijvoorbeeld een werkende alarmknop, ontbreken. Of dat er niet geluisterd wordt naar zorgprofessionals als zij aangeven dat een situatie onveilig is. Dat moet nu echt veranderen. Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen?” zegt de voorzitter van NU’91, Femke Merel van Kooten.

Geschopt of geslagen

Geweld in de zorg is iets wat niet helemaal voorkomen kan worden, zegt verpleegkundige Martijn van Loo tegen RTL Nieuws. Hij is zelf meer dan 20 jaar werkzaam in de zorg en ook hij heeft te maken gehad met geweld in zijn werk. “Het is niet alleen fysieke agressie, maar ook verbale agressie. Je wordt uitgescholden, bedreigd, soms vastgegrepen. Het gebeurt soms als je een patiënt bijvoorbeeld verbiedt om naar buiten te gaan. Dat zijn momenten waarop agressie kan ontstaan en dan word je weleens geschopt of geslagen.”

Een agressieloze zorg is volgens Martijn een ‘utopie’. In zijn praktijk werkt hij met zijn collega’s onder meer met beveiligers en alarmsystemen. Maar dat kan het geweld nooit helemaal voorkomen. “Ik zie zelf agressie ook als een vorm van interactie. De boosheid die bij een patiënt ontstaat als iets niet mag, kun je soms voorkomen met genoeg kennis, training en veiligheidsmiddelen”, zegt Martijn.

Complex probleem

“Maar er is ook niet één oplossing voor het probleem. Ik hoop dat de actie van vanmiddag meer aandacht zal brengen voor geweld in de zorg, maar dat we als medewerkers ook wat mondiger worden tegenover onze eigen werkgevers als we met bepaalde incidenten te maken krijgen.”

De actie van NU’91 komt overeen met een recente actie van de NS, die alle treinen drie minuten stil liet staan. De aanleiding voor deze actie was de mishandeling van een conducteur. De vrouw werd geschopt, geslagen en met grof geweld van de trap geduwd.

Oproep

Werk jij in een GGZ-instelling, ervaar je agressie en wil jij daar (anoniem) je verhaal over doen, meld je dan bij de WhatsApp-tiplijn van RTL Nieuws. Klik hier om ons berichtjes en foto’s te sturen via WhatsApp naar dit nummer: +31641663754 of mail naar [email protected].Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment