Trumps reactie op dood Navalny gaat vooral over Trump zelf: ‘Zoals we hem kennen’

Petra van der Werf“De plotselinge dood van Aleksej Navalny maakt me er steeds bewuster van wat er in ons land gebeurt”, schreef Trump, die in november opnieuw tot president wil worden verkozen, op zijn eigen socialemediaplatform Truth Social.

Met een enorme hoeveelheid hoofdletters vervolgt hij: “Het is een langzaam, gestaag proces, met corrupte, radicaal linkse politici, aanklagers, en rechters die ons op het pad naar de verwoesting leiden. Open grenzen, vervalste verkiezingen, en weerzinwekkend oneerlijke beslissingen van rechters die Amerika te gronde richten. We zijn een land in verval, een falend land. MAGA2024.”

Trump als slachtoffer

MAGA staat voor Make America Great Again, zijn vaste slogan.

Correspondent Erik Mouthaan noemt de reactie ‘typisch Trump’. “Vrijdag is Navalny overleden, en Trump bleef stil. Hij heeft het hele weekend gehoord dat hij toch echt moest reageren. Dat doet hij dan eindelijk, maar hij betrekt het meteen op zichzelf. Hij grijpt een bericht dat over Navalny zou moeten gaan, aan om zichzelf als slachtoffer neer te zetten. Trump schrijft niet eens of hij diens dood erg of verdrietig vindt.”

Mouthaan zegt dat Trump nog woedend is om het vonnis van een rechtbank in New York afgelopen week, die hem veroordeelde tot een boete van 355 miljoen euro wegens fraude. “Trump blijft erop hameren dat hij het slachtoffer is van een politieke heksenjacht van links Amerika om te voorkomen dat hij opnieuw aan de macht komt. Daar is hij zo vol van, dat hij elke aanleiding gebruikt om zijn beklag te doen.”

In zijn reactie rept Trump met geen woord over de Russische president Poetin, die wereldwijd door veel politieke leiders verantwoordelijk wordt gehouden voor het overlijden van Navalny. De belangrijkste criticus van Poetin zat een gevangenisstraf van ruim 30 jaar uit in een strafkamp in Siberië. Daar overleed hij vrijdag onder verdachte omstandigheden.

Geen kwaad woord over Poetin

“Trump heeft nooit een kritisch woord over Poetin gezegd”, zegt Mouthaan. “En dat zal ook niet gebeuren. Hoewel de FBI vaststelde dat het Kremlin de Amerikaanse verkiezingen van 2016 had beïnvloed, zei Trump dat hij de ontkenning van Poetin geloofde.”

De ex-president deed afgelopen week ook een controversiële uitspraak over de NAVO. Hij stelde dat hij NAVO-bondgenoten niet langer zou beschermen tegen een aanval, als die landen te weinig geld bijdragen aan het bondgenootschap. Ook stelt hij herhaaldelijk de militaire steun aan Oekraïne ter discussie in de oorlog tegen Rusland. 

Toch is Trump bij zijn eigen achterban onverminderd populair. Al zijn ook sommige Republikeinen kritisch, zoals Nikki Haley, de politica die in plaats van Trump aan de verkiezingen deel wil nemen. Op X schrijft ze: “Donald Trump had de kans Vladimir Poetin te veroordelen als een moordzuchtige schurk. Trump had de kans Navalny’s moed te prijzen. In plaats daarvan geeft hij af op Amerika en vergelijkt hij het met Rusland.”

Maar volgens Mouthaan heeft zij nauwelijks kans Trump te verslaan. “Zelfs niet in haar thuisstaat South Carolina, waar zaterdag voorverkiezingen zijn. Het grootste deel van de achterban van Trump vindt het dus kennelijk prima wat hij allemaal zegt.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment