Trouwen op het gemeentehuis stijgt fors in prijs

Petra van der WerfOok landelijk gezien zijn bruidsparen een ruime 5 procent meer kwijt, schrijft het AD. De stijging komt hoger uit dan de inflatie. 

Stijgende tarieven

Gemiddeld liggen de prijzen nog niet zo hoog als in Leeuwarden. Op vrijdag, de populairste dag om te trouwen, kost een huwelijksceremonie op het gemeentehuis gemiddeld 477 euro, schrijft de krant naar aanleiding van cijfers van site Theperfectwedding.nl. 

Trouwen op een andere doordeweekse dag, van maandag tot en met donderdag, is net iets goedkoper met een gemiddelde van 456 euro. Maar ook deze prijs ligt meer dan 5 procent hoger dan in 2023. En toen stegen de tarieven al 4 procent uit boven die van 2022. 

En waarom is het trouwen in Leeuwarden zo duur? Daar kon een woordvoerder geen antwoord op geven, schrijft het AD. 

In 2019 werden nog Kamervragen gesteld aan toenmalig minister Ollongren van Binnenlandse Zaken over de trouwkosten die per gemeente fors verschillen. Ollongren gaf toen als antwoord dat alle gemeenten over een lokale autonomie beschikken waardoor zij zelf de tarieven hiervoor mogen vaststellen. Hoeveel zij daarvoor vragen, is bijvoorbeeld niet aan een maximum gebonden. Wel antwoordde Ollongren destijds: “Als de trouwleges als te hoog worden ervaren, is het aan de gemeenteraad om deze te verlagen.”

Ook Utrecht en Pekela prijzig

Zo kan de prijs per gemeente dus enorm komen te verschillen. Na Leeuwarden vraagt Utrecht 998 euro voor een huwelijksceremonie op vrijdag en ook Pekela vraagt met 967 ruim twee keer het landelijk gemiddelde.

Waar het goedkoper is dan het gemiddelde? Trouwen in Limburg kost in gemeente Voerendaal 200 euro, in Peel en Maas 210 euro en in Simpelveld 224 euro. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment