Tornado Cash ontwikkelaar in hoger beroep tegen veroordeling in Nederland

Petra van der Werf


Zogenaamde crypto mixers zijn een hardnekkig probleem voor overheden en handhavers. Het is een ideaal middel voor criminelen om grote sommen geld anoniem door te kunnen sluizen. Afgelopen dinsdag werd in een Nederlandse rechtbank een ontwikkelaar van zo’n mixer veroordeeld tot een lange gevangenisstraf.


📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀

Gevangenisstraf van 64 maanden

Eerder deze week werd in de rechtbank Oost-Brabant, locatie ‘s-Hertogenbosch, een gevangenisstraf uitgesproken van maar liefst 64 maanden tegen de ontwikkelaar van crypto mixer Tornado Cash. De Russische Alexey Pertsev, die woonachtig is in Nederland, heeft besloten om in reactie op de uitspraak direct in hoger beroep gegaan.

Tornado Cash is een decentrale oplossing, die ontwikkeld is op het Ethereum-netwerk. De oplossing zorgt ervoor dat cryptocurrencies worden gemixt, waardoor de transacties in de blockchain niet meer te traceren zijn naar de persoon erachter. Volledige anonimiteit voor kwaadwillenden dus. Criminelen maken al langer gebruik van dit soort crypto mixers. Voor hen is het een handige manier om hun illegaal verkregen geld wit te wassen.

1,2 miljard dollar witgewassen via Tornado Cash

Pertsev wordt ervan verdacht geruime tijd witwaspraktijken te hebben gefaciliteerd. In de periode tussen juli 2019 en augustus 2022 zou er via de crypto mixer Tornado Cash maar liefst 1,2 miljard dollar zijn witgewassen. De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij deze handelingen willens en wetens heeft toegelaten.

De in Nederland verblijvende Rus zat inmiddels al acht maanden in detentie en was in afwachting van de uitspraak van de rechter. Deze periode zal in mindering worden gebracht op de uitgesproken straf, waardoor hij nog 56 maanden zal moeten uitzitten.

Een woordvoerder van de rechtbank ‘s-Hertogenbosch heeft aan crypto nieuwssite The Block laten weten dat Pertsev in hoger beroep zal gaan tegen de uitspraak. Het is nog onduidelijk wanneer de rechtbank de procedure verder zal oppakken. Het kan volgens de woordvoerder enkele maanden duren voordat er een hoorzitting zal plaatsvinden.

Na de uitspraak werd de verdachte door de begeleidende politieagenten weer terug naar de gevangenis gebracht. Pertsev zou eventueel ook nog een verzoek kunnen indienen om het hoger beroepsproces thuis af te mogen wachten. Of deze aanvraag kans van slagen zou hebben, is dan nog maar de vraag.


Post Views: 0

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment