Team Trump verwijdert bericht op sociale media over ‘verenigd reich’

Petra van der WerfHet dertig seconden durende fragment schetste een positief beeld voor de VS als de Republikeinse kandidaat Trump zijn rivaal Biden zou verslaan bij de aankomende verkiezingen in november. 

De video werd maandag op het persoonlijke account van Trump geplaatst, en werd op dinsdag na de kritiek weer verwijderd. 

Duitse eenwording 1871

Bij het schetsen van dit beeld werden onder andere verschillende hypothetische krantenkoppen afgebeeld over een bloeiende economie en over een hardhandig optreden tegen immigranten aan de zuidgrens van het land. Een van deze krantenkoppen bevat de term die wordt geassocieerd met nazi-Duitsland. 

“De industriële kracht en productie zijn na 1871 aanzienlijk toegenomen, gedreven door de oprichting van een verenigd Rijk”, las de kop. In 1871 vond de Duitse eenwording plaats, waarbij Duitsland werd verenigd als een Reich, of imperium, ruim een halve eeuw voordat de nazi-partij aan de macht kwam en onder Adolf Hitler het Derde Rijk uitriep. 

Een woordvoerster van het campagneteam van Trump heeft gereageerd en gaf aan dat de video geen officiële campagnevideo was en werd geplaatst door een junior medewerker, niet door Donald Trump zelf, schrijft de BBC. 

De Britse omroep sprak ook nog met de campagnewoordvoerder van de Amerikaanse president Joe Biden, James Singer. “Donald Trump die een ‘verenigd reich’-video plaatst maakt deel uit van een patroon waarin hij zijn lof uitspreekt voor dictators en antisemitische stijlfiguren.”

“Hij vertelt Amerika precies wat hij van plan is te doen als hij de macht terugkrijgt: als dictator regeren over een ‘verenigd Rijk’.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment