Straatrovers teisteren scholieren in Amsterdam met nieuwe methode: ‘Dit is niet normaal’

Petra van der WerfTot op heden zijn er vijf personen in verband met deze zaak aangehouden. “Een vergelijkbaar probleem deed zich voor in Haarlem met de fatbikebende”, zegt Olav Brink van de politie. “Dat waren jongeren die leeftijdsgenoten beroofden van hun spullen. Wat we nu zien in Amsterdam-Zuid, lijkt daarop.”

QR-code

De dieven hanteren een agressieve werkwijze. “Jonge gasten rijden scholieren met een scooter of fatbike klem en eisen dat ze hun kleding en telefoon laten zien”, vertelt Brink. Wanneer de dieven constateren dat er voldoende saldo op de rekening staat, bellen ze een geldezel. Dat is iemand die zijn rekening laat gebruiken door criminelen. “De geldezel stuurt een QR-code toe. Die code haalt de dief dan tevoorschijn, waarna het slachtoffer deze moet scannen en ter plekke de tikkie moet betalen”, gaat Brink verder.

De dieven hebben duizenden euro’s buitgemaakt op een intimiderende en dreigende manier. “Slachtoffers worden enorm onder druk gezet”, zegt Brink. “De scholieren krijgen bijvoorbeeld te horen dat ze niet meer thuiskomen als er geen medewerking wordt verleend.” Nadat het geld is overgemaakt, vluchten de daders.

Digitale straafroof

Volgens Mick van Wely, misdaadjournalist van De Telegraaf, richten criminelen zich tegenwoordig steeds meer op digitale diefstal. De oorzaak? We dragen steeds minder cash bij ons. “Internetoplichting is daarom een logische stap. Dit is de digitale variant van de straatroof”, zegt Van Wely.

Hoewel de berovingen nauwelijks te voorkomen zijn, zou een mogelijke oplossing kunnen zijn om tijdelijk geld van je bankrekening naar een andere betaalrekening over te maken. Dieven zijn namelijk alleen geïnteresseerd in slachtoffers met genoeg saldo. “Je kan ook de app van je bankrekening van je telefoon verwijderen”, adviseert de misdaadjournalist.

De politie roept iedereen op om alert te zijn. “Toon je luxe spullen niet en let op elkaar”, adviseert Brink. Hij verzoekt slachtoffers direct het alarmnummer te bellen als ze zijn beroofd of iets verdachts zien. “Dan kunnen we direct op onderzoek uit en overgaan tot aanhoudingen, want dit is niet normaal.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment