Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
RTL
De memoires van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny zijn uitgebracht. “Sterven deed echt geen pijn”, is de eerste zin van het boek Patriot, waaraan hij begon na zijn vergiftiging in 2020. Ook in zijn tijd in gevangenschap bleef Navalny werken aan het boek.
Navalny omschrijft met de woorden ‘sterven deed echt geen pijn’ hoe het voelde om vergiftigd te worden met novitsjok, het zeer giftige zenuwgas. Dat gebeurde in augustus 2020, uiteindelijk overleefde hij de situatie net.
‘Ik zal hier sterven’
Aan het eind van het boek spreekt Navalny wel ook de verwachting uit dood te gaan in zijn cel. “Ik zal de rest van mijn leven in de gevangenis doorbrengen en hier sterven.”
De dagboekfragmenten die hij vanuit de gevangenis naar buiten wist te krijgen zijn voor de memoires samengesteld door zijn weduwe Joelia Navalnaja. “Het is heel belangrijk voor mij om zijn nalatenschap in leven te houden, om zijn stem aan zoveel mogelijk mensen te laten horen”, zei ze afgelopen week.
Navalny gold lang als de meest uitgesproken Kremlincriticus en rivaal van president Vladimir Poetin. Na de vergiftiging woonde hij een tijd in Berlijn om te herstellen. Toen hij in januari 2021 terugkeerde naar Moskou werd hij al op het vliegveld opgepakt. Hij kwam nooit meer vrij en overleed in een afgelegen strafkolonie.
Bang
Navalnaja zegt dat haar man is vermoord en de Russische nieuwssite The Insider claimde vorige maand bewijs te hebben dat Navalny is omgekomen door vergiftiging.
In de memoires geeft Navalny toe soms bang te zijn geweest, onder meer om de veiligheid van zijn kinderen. Wel grapt hij dat zijn mogelijke dood goed zou zijn voor de verkoop van het boek. “De auteur van het boek is vermoord door een kwaadaardige president; wat wil de marketingafdeling nog meer?”
Boek vanaf morgen te koop
Volgens de uitgeverij Atlas Contact worden de boeken vandaag aan de Nederlandse boekhandels geleverd en is Patriot vanaf morgen te koop.
Bij de begrafenis van Navalny in maart dit jaar verzamelden zich honderden mensen die zijn naam schreeuwden. Ook riepen mensen: ‘beulen’, ‘Rusland zal vrij zijn’ en ‘geen oorlog’.