Station Lelystad Centrum een Rijksmonument? ‘Oude gebouwen worden vanzelf mooi’

Petra van der WerfBij een Rijksmonument denk je waarschijnlijk aan fraaie gebouwen als het Rijksmuseum in Amsterdam of de Domtoren in Utrecht. Station Lelystad Centrum lijkt niet meteen in dat plaatje te passen. Toch staat het op de lijst van nominaties voor de Post 65-collectie. Een lijst met gebouwen die in de periode tussen 1965 en 1990 gebouwd zijn. 

Uit die tijd zijn er volgens Lieke Droomers van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed genoeg ‘parels’ te vinden in Flevoland. Ze is bezig een lijst samen te stellen van gebouwen uit die periode, die een monument kunnen worden. “We willen een set van gebouwen samenstellen die samen het verhaal van ‘Post 65’ vertellen. Een tijd waarin veel gebouwd moest worden, een tijd waarin een omschakeling plaatsvond.” 

Flevoland is in die periode ontstaan. “Mensen vragen zich misschien af of dit een monument kan worden: ze vinden het misschien foeilelijk. Maar er wordt helaas veel afgebroken omdat we de waarde er niet van inzien – dat hebben we ook gedaan met de Jugenstil – en dat willen we voorkomen.”

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed wil bewustwording creëren van wat er nu is, en wat onze identiteit heeft gemaakt. “Flevoland heeft echt nog maar heel weinig monumenten, dus het zou mooi zijn als zij straks ook Rijksmonumenten krijgen omdat die het verhaal van Nederland en Flevoland vertellen.”

En ook ‘lelijke’ gebouwen kunnen mooi gevonden worden denkt Martjan Kuit. Hij werkte mee aan de ‘Atlas van het Brutalisme in Nederland’ – een boek over de bouwstijl Brutalisme. Dit zijn gebouwen die vaak bestaan uit grove vormen en grote blokken beton. Deze worden vaak ook als ‘lelijk’ gezien. “Als je mensen vraagt een voorbeeld te geven van gebouwen die ouder zijn dan 100 jaar, die ze lelijk vinden, dan kan bijna niemand daar een antwoord op geven”, zegt hij tegen Editie NL. 

‘Wordt vanzelf mooi’

“Daarmee wil ik zeggen dat we gebouwen die ouder worden, in veel gevallen vanzelf mooi gaan vinden.” En dat geldt volgens hem ook voor de Post 65-gebouwen. “Daar worden we misschien nu niet zo enthousiast van, maar later mogelijk wel. Iemand vond het ooit ook mooi genoeg om te bouwen dus er schuilt vast schoonheid in.”

De titel ‘Rijksmonument’ kan volgens hem helpen zo’n gebouw mooi te houden. “Oude gebouwen hebben onderhoud nodig, en dus moet je ze nu al bewaren en een monumentale status geven zodat ze later goed onderhouden blijven.”

Welke gebouwen er aan de Post 65-collectie van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed worden toegevoegd, wordt begin 2025 bekend gemaakt. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment