Stablecoins kunnen naar nieuwe records, maar is het volume wel echt?

Petra van der Werf


De markt voor stablecoins is sinds eind vorig jaar flink in waarde gestegen, en hij lijkt nog steeds te groeien. Volgens onderzoekers staat het volume van deze tokens op het punt het gehele betalingsvolume van dat van Visa te overstijgen. Maar misschien is niet alles positief. Het grootste deel van dit volume zou namelijk nep zijn.

XRP, Cardano en vele anderen zijn ‘zombies’ volgens Forbes

XRP, Cardano en vele anderen zijn 'zombies' volgens Forbes

Stablecoins snel groter dan Visa?

In een onderzoeksrapport schrijft Sacra-medeoprichter en -CEO Jan-Erik Asplund dat de stablecoin-markt naar verwachting al in het tweede kwartaal het betalingsvolume van Visa zal overstijgen. De verwachting is dat Visa in het tweede kwartaal ongeveer 3 biljoen Amerikaanse dollar aan transacties zal verwerken.

De stablecoin-markt bereikte in het eerste kwartaal een handelsvolume van ongeveer 2 biljoen dollar, de markt moet dus met minimaal 50% groeien om op hetzelfde niveau als Visa uit te komen. Maar daar blijft het volgens Sacra niet bij, die verwacht dat de markt in datzelfde kwartaal nog uit zal groeien tot één van 4 biljoen dollar. Dat is dus twee keer zoveel als nu, en 50% meer dan Visa.

Tegelijkertijd moet er nog een hoop gebeuren wat de totale marktwaarde van stablecoins betreft. Die ligt namelijk op ‘maar’ 161 miljard Amerikaanse dollar. Van de reguliere Amerikaanse dollar is zo’n 27 biljoen van in circulatie, zo bleek onlangs uit een kritische tweet van Elon Musk.

Visa: 90% van stablecoin volume is nep

Maar Visa’s hoofd van de crypto-afdeling, Cuy Sheffield, is het hier helemaal niet mee eens. Hij verwijst naar een rapport van Visa van afgelopen april, dat ironisch genoeg ‘making sense of stablecoins’ heet. De betalingengigant constateert zelf dat het grootste deel van het volume van stablecoins nep is.

Sterker nog, slechts 10% zou afkomstig zijn van ‘echte’ gebruikers. Dat komt neer op 149 miljard dollar van het totaal van 2,2 biljoen dollar aan transacties. De rest bestaat namelijk uit transacties van bots; programmaatjes die gemaakt zijn om automatisch bepaalde dingen te doen.

Deze bots zijn niet altijd nutteloos en hebben ook niet altijd malafide intenties, alhoewel slechte intenties van deze programmaatjes ook niet uit te sluiten zijn. Toch is het volgens de Visa-topman niet te vergelijken met het volume van Visa, want dat bestaat uitsluitend uit ‘echte’ transacties.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment