Stabiele cryptomarkt stijgt naar hoogste niveau in 2 jaar

Petra van der Werf


Vorig jaar deden de meeste stablecoins niet mee met de groei van de rest van de crypto-industrie, ondanks dat coins zoals bitcoin (BTC) ook toen flink zijn gestegen. Maar daar is langzamerhand verandering in gekomen. Volgens onderzoek is de marktwaarde met name dit jaar enorm gestegen. En momenteel heeft dit gedeelte van de cryptomarkt een omvang die in twee jaar niet bereikt is.

Marktwaarde stablecoins behaalt mijlpaal

In een onderzoeksrapport over de maand mei schrijft crypto-dataprovider CCData dat de marktwaarde van alle stablecoins bij elkaar op 23 mei is gestegen tot 161 miljard dollar. Ten opzichte van de maand ervoor was dit een groei van 0,63%, en het was de achtste groeimaand op rij.

Inmiddels is de gehele marktwaarde die verloren is gegaan na de ineenstorting van het Terra (LUNA) stablecoin-ecosysteem weer herwonnen. Genoeg voor een record is het nog niet, dat lag op ongeveer 180 miljard dollar.

Ook is de stablecoin-dominantie gedaald van 7,01% in maart tot 6,07%. Dat suggereert dat de interesse in andere cryptocurrencies is gegroeid ten opzichte van stablecoins, wat een gunstig teken is. De marktwaarde van stablecoins is immers blijven stijgen, en andere cryptocurrencies dus zelfs nog harder.

Verder valt op dat het volume sinds eind maart aanzienlijk is gezakt. Twee maanden geleden lag dit nog op ruim 2 biljoen dollar, nu is dat minder dan 1 biljoen dollar. Wel is het pas de eerste krimp op gecentraliseerde exchanges sinds 7 maanden. Het onderzoek meet de markt tot en met 23 mei, met de rest van de maand erbij gemeten zou dit volgens CCData nog kunnen veranderen.

Stablecoin-groei bleef beperkt

Verder was USDT nog steeds met ruime afstand de meest dominante token. Maar liefst 77% van de markt is in handen van Tether’s grootste stablecoin. Ook wat marktwaarde betreft is USDT groter dan welke concurrent dan ook, met op het moment van schrijven 112 miljard dollar aan uitstaande tokens.

De meeste stablecoins groeiden maar mondjesmaat in mei. Voor de op één na grootste stablecoin, usd coin (USDC), was de groei slechts 0,01%. USDT groeide met ongeveer 1,5% een stuk harder. Toch was USDC bron van goed nieuws. BlackRock heeft namelijk een getokeniseerd fonds voor staatsobligaties genaamd BUIDL, en sinds kort kan men deze inruilen voor de eerdergenoemde stablecoin. 

Veel opvallender is de groei van een veel kleinere stablecoin, Ethena’s USDe. Deze coin was in maart nog maar 1,5 miljard dollar waard, en nu is dit al 2,5 miljard dollar. Afgelopen maand groeide USDe met 11,6% nadat bekend werd dat je op cryptobeurs Bybit de stablecoin kunt gebruiken als onderpand. USDe bestaat pas sinds eind vorig jaar.

Alle Nederlanders ontvangen tijdelijk gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om bitcoin of misschien wel Bitcoin of Shiba Inu te kopen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers. Je krijgt namelijk gratis crypto.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 10 euro crypto van jouw keuze gratis. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak €10,- gratis


Post Views: 0

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 10.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment