Saltburn-huis overspoeld door fans, eigenaar huurt beveiliging in

Petra van der WerfRhian Williams, een 47-jarige PR-consulent uit Northamptonshire, zag net als miljoenen anderen de populaire film over Oxford-student Olivier. Hij wordt uitgenodigd om een zomer door te brengen op Saltburn, het landgoed van een rijke klasgenoot. Toen Williams ontdekte dat ze vlakbij het landhuis woont waar de film is opgenomen, besloot ze een bezoekje te brengen. 

‘Wanneer je in de buurt van het Saltburn-huis woont’, schreef Williams onder een TikTok-post waar ze voor het landhuis staat. In een tweede video legt ze uit hoe je Drayton House, zoals het landhuis echt heet, precies kunt bereiken. Ze had naar eigen zeggen ‘nooit verwacht’ dat de twee filmpjes die ze over het landhuis maakte miljoenen keren bekeken zouden worden.

Raketvloeistof 

Williams wilde met de posts de bezienswaardigheden in haar streek promoten, zegt ze tegen CNN. “Ons graafschap is zo mooi, maar de aandacht gaat vaak naar plattelandsgebieden als de Cotswolds en Cornwall.” De Britse was totaal verrast door het sterke algoritme van TikTok. “Ik heb niet veel volgers, dus ik dacht niet dat het viraal zou gaan. Maar toen honderden mensen mijn berichten deelden en erop reageerden, was het alsof er raketvloeistof werd toegevoegd.”

Charles Stopford Sackville, de eigenaar van het landhuis, laat aan de Mail weten dat hij heeft onderschat hoeveel aandacht de film zou genereren. “Het is nogal raar. Ik vind het niet vleiend”, zei hij tegen de Britse krant. Sinds Williams de posts begin januari deelde, staan er wekelijks honderden mensen op zijn oprit te dansen, geïnspireerd op een scène waarbij acteur Barry Keoghan naakt door het huis danst. 

Van de gebaande paden 

Drayton House is niet opengesteld voor publiek. De meeste bezoekers blijven volgens de eigenaar netjes op de openbare weg, maar sommigen dwalen af en komen op zijn privéterrein terecht. Stopford Sackville voelde zich daarom genoodzaakt om extra beveiliging in te huren. 

Williams keurt dergelijk gedrag van de filmfans af. “Bezoekers moeten op de openbare weg blijven, geen zwerfafval achterlaten en goede ‘plattelandsburgers’ zijn.”

De film nog niet gezien? Bekijk de trailer: Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment