Republikein Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden

Petra van der WerfDe 51-jarige Johnson is de vierde Republikeinse kandidaat voor het Huis-voorzitterschap sinds de afzetting begin deze maand van Kevin McCarthy. Johnson is sinds 2017 lid van het Huis en is vicevoorzitter van de Republikeinse fractie. Hij werkte voorheen onder meer als advocaat en radiopresentator. 

“Johnson is best een onbekende man”, zegt VS-correspondent Erik Mouthaan. “Het is dan ook verrassend te noemen dat hij nu de nieuwe voorzitter van het Huis is, een functie die echt tot politieke topfuncties van dit land behoort.”

Onduidelijkheid vooraf

Op voorhand hadden zich geen Republikeinen uitgesproken tegen de kandidatuur van Johnson, een 51-jarige afgevaardigde uit de staat Louisiana. Toch was het niet helemaal zeker of hij voldoende steun zou krijgen binnen zijn eigen partij, omdat niet ieders standpunt bekend was. De Republikeinen hebben een kleine meerderheid in het Huis, dus Johnsons marge om te winnen was klein.

“Wat je snel zal vinden als je meer informatie opzoekt over Johnson, is dat hij een van de mensen was die de verkiezingsuitslag van 2020 ongeldig wilde laten verklaren. Hij betwiste dus dat Joe Biden de president van de VS moest zijn, dat is wel opmerkelijk”, zegt Mouthaan.

De Republikeinen stuurden drie weken geleden hun eigen leider de deur uit. “De speaker werd verwijderd omdat hij compromissen sloot met de Democraten. Maar het bleek al snel dat de fractie hopeloos verdeeld is.”

Gisteren werd aanvankelijk ook nog Tom Emmer, uit Minnesota, genomineerd voor het voorzitterschap. Hij haakte echter af toen hij zich realiseerde dat hij niet genoeg stemmen in zijn eigen partij had om een stemming in het Huis te winnen, waar de Republikeinen slechts een kleine meerderheid hebben (221-212).

Onvoldoende steun

Eerder probeerde ook de uiterst rechtse Jim Jordan het. Hij deed drie vergeefse pogingen om de nieuwe voorzitter te worden. Hij kreeg tijdens de stemmingen in het Huis onvoldoende steun van zijn partijgenoten.

Nog nooit in de Amerikaanse geschiedenis zat het Huis zo lang zonder leider. Die was wel hard nodig, zegt Mouthaan. “Want zonder voorzitter kunnen er geen nieuwe wetten worden aangenomen, wat onder meer problemen kon opleveren voor de miljardensteun voor Oekraïne en Israël die president Joe Biden aankondigde. Er was de afgelopen dagen dan ook wel echt een gevoel dat er iets moest gaan gebeuren, het werd bijna gênant.” Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment