Religieuze leiders overwegen crypto metaverse in te zetten voor gelovigen

Petra van der Werf


De metaverse staat nog in de kinderschoenen, maar maakt langzaam stappen. Mark Zuckerberg zijn bedrijf Facebook veranderde zelfs zijn naam in oktober van 2021 naar  Meta, een duidelijk teken van zijn toewijding aan deze technologie. De groeiende adoptie zorgt ervoor dat de technologie op onverwachte plekken terechtkomt. Zo experimenteert de Katholieke Kerk met de technologie ook met non-fungible tokens (NFT).

Bored Ape eigenaar verliest 3 zeldzame NFT’s door oplichting

Bored Ape eigenaar verliest 3 zeldzame NFT’s door oplichting

Een meeslepende beleving, maar er is kritiek op metaverse

Het idee is dat de metaverse voor gelovigen een unieke en leerzame ervaring kan zijn. De metaverse zou een diepere en meer persoonlijke spirituele ervaring kunnen bieden door gelovigen de mogelijkheid te geven verhalen en leerstellingen op een interactieve en meeslepende manier te beleven. Dit kan helpen om de kernboodschappen van een geloof levendiger en toegankelijker te maken.

Sreevas Sahasranamam, een professor aan de Universiteit van Glasgow, illustreerde dit idee al met Hindoeisme. Hij beschrijft hoe iemand in zijn eigen woonkamer, met behulp van een Ray-Ban Meta-bril, de rol van Arjuna, een centrale figuur in het geloof, kan aannemen en rechtstreeks in contact kan komen met de god Lord Krishna.

De ontwikkelingen krijgen ook wat kritiek te verduren. Gavin Ortlund en Jay Kim, theologen en christelijke pastoors uit de Verenigde Staten (VS), benadrukken in een recente video dat fysieke aanwezigheid cruciaal is voor bepaalde religieuze rituelen. Ze zien de metaverse als een mogelijke aanvulling op de huidige kerkelijke gemeenschappen, maar niet als een vervanging.

Crypto en geloof

Het blijft niet bij de Metaverse en NFT’s. Ook crypto’s vinden hun weg in verschillende geloven.  Zo wenden in Thailand sommige crypto investeerders zich tot onconventionele methoden zoals astrologie en tarotkaarten om toekomstige marktbewegingen te voorspellen.

Het fenomeen kwam aan het licht in een discussie op het sociale mediaplatform Reddit. Een opvallend voorbeeld is een Facebookgroep geleid door ‘Mayo’, een zelfverklaarde crypto trading expert die zowel traditionele technische analyses als spirituele technieken gebruikt. Haar groep telt maar liefst 159.000 leden.

Een ander opmerkelijk figuur is Mor Plai, een Thaise waarzegster die bekendstaat om haar communicatie met de god van de doden. Ze deed recent een succesvolle marktvoorspellingen, wat tot veel commotie leidde.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment