Proces tegen Ali B om verkrachting gaat ‘eindelijk’ van start

Petra van der Werf1. Wat is de aanklacht?

Rapper en tv-persoonlijkheid Ali Bouali (42), zoals hij voluit heet, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van twee verkrachtingen en twee aanrandingen.

De bal werd aan het rollen gebracht door het programma BOOS van Tim Hofman. Dat bracht in januari 2022 misstanden aan het licht bij het RTL-programma The Voice of Holland. Bandleider Jeroen Rietbergen, voormalig coach Marco Borsato, een regisseur en Ali B, op dat moment nog steeds actief als coach van de kandidaten, werden aangewezen als plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Een voormalig deelneemster aan het programma beschuldigde Ali B van verkrachting.

Op 25 april 2022 maakte het Openbaar Ministerie bekend dat vijf personen aangifte hadden gedaan ‘van mogelijk strafbare zedenfeiten tegen in totaal vier personen rondom TVOH’ (The Voice of Holland). Het OM stelde hierom een onderzoek in. In maart 2023 werd Ali B aangeklaagd voor zedenfeiten tegen drie vrouwen.

2. Wie zijn de slachtoffers?

Zangeres Jill Helena, die in 2013 de finale van The Voice of Holland haalde, zegt het slachtoffer te zijn van een aanranding in mei 2018 in Amsterdam. Zij wordt bijgestaan door advocaat Sebas Diekstra.

De bekende zangeres Ellen ten Damme zou in 2014 in Marokko zijn verkracht door Ali B. Dit zou gebeurd zijn tijdens opnames van zijn programma Muziekkaravaan, waar Ten Damme in 2014 aan meedeed.

Een derde vrouw zou in 2018 in Heiloo het slachtoffer zijn geworden van zowel een aanranding als een verkrachting. Ten Damme en deze vrouw worden bijgestaan door advocaat Ruth Jager.

Er was nog een aangifte van een vierde vrouw, die te maken had met The Voice of Holland, maar deze zaak is eerder door het OM geseponeerd.

3. Wat zegt Ali B er zelf over?

Hij ontkent de beschuldigingen, en is volgens zijn advocaat erg blij dat hij tijdens de rechtszaak ‘eindelijk’ zijn kant van het verhaal kan vertellen.

Zijn advocaat Bart Swier noemt het ‘onzin’ dat ‘de vermeende aanranding’ van Jill Helena aan The Voice wordt gerelateerd, omdat die zou hebben plaatsgevonden in 2018 en zij in 2013 deelnam.

Volgens Ali B was er tussen hem en Ellen ten Damme sprake van ‘een onschuldige flirt’. Overigens was de zangeres zelf nooit van plan naar buiten treden met haar verhaal, vertelde ze eerder in de talkshow Jinek, maar die kwam via andere mensen die ervan wisten in de media terecht.

De zangeres heeft wel in april 2022 een verklaring afgelegd bij de politie over de vermeende verkrachting.

Ook actrice en zangeres Birgit Schuurman legde een verklaring over Bouyali af bij de politie. Ze is niet als slachtoffer onderdeel van de zaak, en deed ook geen aangifte. Schuurman zou verklaard hebben dat Ali B had geprobeerd haar te zoenen, zonder dat hij daartoe uitgenodigd was.

4. Wat kunnen we verwachten tijdens de rechtszaak?

Op de eerste dag zal de officier van justitie de feiten en verdenkingen uiteenzetten. De slachtofferverklaringen worden voorgelezen. Het is goed mogelijk dat de officier van justitie aan het eind van de zitting de strafeis bekendmaakt, als daar tenminste tijd voor is. Zo niet, dan volgt de eis morgen.

Slachtoffer Jill Helena heeft aangekondigd zelf in de rechtbank een verklaring voor te lezen. Ook de andere twee slachtoffers leggen een verklaring af. Het is nog niet bekend of zij die zelf voorlezen, of dat hun advocaat Ruth Jager dat doet.

De rechtbank heeft voor de inhoudelijke behandeling twee dagen uitgetrokken. Op dag 2, dat is morgen, volgt het pleidooi van de verdediging, in dit geval B’s advocaat Bart Swier. Het laatste woord is dan aan Ali B zelf. Hij lijkt van dat spreekrecht gebruik te willen maken.

In deze video vertelt Ali B’s advocaat over het proces:

5. Heeft het OM een sterke zaak?

Dat is de grote vraag. Zedenzaken zijn altijd lastig te bewijzen. Marijke Brouwer, jurist van het Fonds Slachtofferhulp, zegt daarover het volgende (in algemene zin en niet specifiek over de zaak van Ali B): “Juridisch is het altijd ingewikkeld om aan te tonen dat het om een zedendelict gaat. Ten eerste omdat het vaak gaat om een situatie tussen twee personen. Zij zullen allebei hun eigen verhaal vertellen. En er zijn vaak geen getuigen bij.”

“Wat het daarnaast ook ingewikkeld maakt, is dat je niet alleen het seksueel contact moet bewijzen, maar óók dat het onder dwang is gebeurd.”

6. Hoe zit het met de andere verdachten rond The Voice?

Marco Borsato werd ervan verdacht een kandidate ongevraagd te hebben betast, maar die beschuldiging is geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Tegen Borsato loopt nog wel een andere strafzaak. Hij zou zich tussen 2014 en 2019 hebben vergrepen aan een destijds minderjarig meisje. Wanneer die zaak wordt behandeld, is nog niet bekend. De verdediging zegt 29 ontlastende getuigenverklaringen en bewijsmiddelen te hebben, maar de advocaat van het slachtoffer zegt juist ‘belangrijk bewijs’ te hebben.

Bandleider Jeroen Rietbergen ontloopt vervolging: zijn zaak werd twee weken geleden geseponeerd. Het OM oordeelde dat er te weinig bewijs is voor de aangifte van een voormalig Voice-deelneemster dat hij haar verkracht had.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment