Prinses Elisabeth gaat aan Amerikaanse universiteit Harvard studeren

Petra van der Werf‘Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Elisabeth, Hertogin van Brabant, zal vanaf deze zomer studeren aan de Universiteit van Harvard (Harvard Kennedy School) in Boston in de Verenigde Staten’, valt er te lezen in een verklaring van het koninklijk paleis. De prinses is recentelijk geslaagd voor de toelatingsproeven tot de Master in Public Policy. ‘Deze tweejarige master zal haar universitaire opleiding aanvullen na haar bachelor in geschiedenis en politiek aan de Universiteit van Oxford (Lincoln College).’

Ook werd de prinses geselecteerd voor een Honorary Award van het Fulbright Program, het internationale uitwisselingsprogramma voor onderwijs van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Begin dit jaar meldde de prinses zich op Lincoln College voor haar laatste halfjaar als student History & Politics. Daarnaast volgde ze een militaire opleiding om zich voor te bereiden op een loopbaan als opperbevelhebber van het Belgische leger. 

Elisabeth volgt daarna in de voetsporen van haar vader, die ook zijn studie begon in het Verenigd Koninkrijk aan Oxford voordat hij naar de Verenigde Staten ging. Daar studeerde hij twee jaar politieke wetenschappen aan de universiteit van Stanford in San Francisco.

Dit is de derde keer dat de prinses in het buitenland gaat studeren. Volgens royalty-expert Jo De Poorter is daar een logische verklaring voor.  “Zo is het voor de royals gebruikelijk om hun kinderen naar een omgeving sturen waar ze anoniemer zijn dan in eigen land. Moest Elisabeth ergens in België studeren, dan zou ze vanaf dag één herkend, gesignaleerd en gefotografeerd worden. Bovendien zouden haar bewakers in eigen land nog meer opvallen, terwijl er ginds nog andere studenten in een gelijke situatie zitten. Het is dus een keuze die voor vrede en rust in het leven van de troonopvolger zorgt, zodat die een relatief normaal studentenleven kan leiden.” 

Daarnaast lossen de koning en koningin met deze keuze voor studeren in het buitenland nog een ander probleem op. Elisabeth hoeft hierdoor niet meer te kiezen tussen een Nederlandstalige of Franstalige universiteit. ‘Een beslissing die ook iets zegt’, verklaart Jo. De Franstalige kringen waren er al niet blij mee dat Elisabeth ‘tot nu toe bijna volledig in het Nederlands onderwijs volgde’.

De dochter van Koning Filip en koningin Mathilde zou tot over haar oren verliefd zijn op een Britse jongen, namelijk Nicholas Todd. Dat meldde de Belgische krant ‘Het Laatste Nieuws’.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment