Poetin laat 150.000 dienstplichtigen oproepen

Petra van der WerfHet oproepen van dienstplichtigen gebeurt in Rusland twee keer per jaar. De mannen kunnen tijdens hun dienstperiode volgens de wet niet worden ingezet bij gevechtshandelingen buiten Russisch grondgebied.

Van 27 naar 30 jaar

Het Russische parlement verhoogde eerder de leeftijd tot waarop mannen opgeroepen kunnen worden van 27 naar 30 jaar. Die nieuwe regels zijn dit jaar van kracht geworden.

De dienstplicht geldt in Rusland als een gevoelig onderwerp. Veel mannen proberen van alles om niet te worden opgeroepen, onder meer door berichten over hardhandige ontgroeningspraktijken in het leger.

Grote verliezen

De autoriteiten zeggen dat dienstplichtigen niet naar het front worden gestuurd in Oekraïne. Daar hebben Russische troepen sinds het begin van de invasie in 2022 grote verliezen geleden.

Rusland heeft eerder wel een gedeeltelijke mobilisatie uitgevoerd die los staat van de dienstplicht. Toen waren zo’n 300.000 mannen met militaire ervaring opgeroepen voor de oorlog in het buurland.

Twee weken geleden konden Russische kiezers naar de stembus, maar over de winnaar bestond meteen al geen twijfel: Vladimir Poetin zou winnen. Hij is al 24 jaar aan de macht en een hele generatie Russen heeft nog nooit een andere leider gekend:
 Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment