Oranje wacht heet avondje tegen Turkije: ‘Sfeer maakt de Turken scherp’

Petra van der WerfDe vieze smaak van het verlies tegen Oostenrijk in de laatste groepswedstrijd is helemaal weggespoeld door de klinkende overwinning van Nederland op Roemenië in de achtste finales. Het voetbal was goed, de sfeer is nog beter en plotseling lijkt Oranje op weg naar een prachtig resultaat op dit EK. 

Maar zo snel als de sfeer na de wedstrijd Roemenië omsloeg, zo snel kan dat vanavond ook weer gebeuren. Het toernooi kan voor Oranje immers zomaar afgelopen zijn. Alleen winnen telt. Dat weten ook de bondscoach en de spelers van het Nederlands elftal, die gisteren op de persconferentie nog eens benadrukten dat Turkije een niet te onderschatten tegenstander is.

Maatsen ziek, Bergwijn twijfelgeval

Bondscoach Ronald Koeman beschikt over een vrijwel fitte selectie. Ian Maatsen is ziek, en reisde daarom niet met de ploeg mee naar Berlijn. Maatsen speelde dit EK nog geen minuut. Hij speelde zelfs nog nooit een wedstrijd in Oranje.

Of Steven Bergwijn vanavond mee kan doen is nog de vraag. De aanvaller, die tegen Roemenië verrassend in de basis stond, heeft last van zijn knie. In de loop van de dag moet blijken of zijn blessure hem aan de kant houdt, of dat hij toch kan spelen.

De bondscoach wilde gisteravond niet zeggen of hij van plan is zijn opstelling te veranderen ten opzichte van de wedstrijd tegen Roemenië. Daar lijkt weinig reden toe te zijn: met Gakpo en Xavi Simons als uitblinkers stond het team tegen de Roemenen goed.

Cody Gakpo

“Gakpo is nu de man van het toernooi voor Nederland”, zegt voetbaljournalist Aletha Leidelmeijer, met wie we vooruitblikken op de wedstrijd. “Je hoort her en der al vergelijkingen met Robben gemaakt worden. Zo ver is Gakpo nog niet, maar het is wel mooi. En je weet dat als hij naar binnen komt, en kan schieten, dat hij een hoekje kan vinden waar de bal precies in past.”

De Turken staan bekend om hun strijdlust en de steun van hun fanatieke supporters. Ook vanavond zal het daaraan in Berlijn niet liggen. De KNVB verwacht vandaag weliswaar tienduizenden Oranjefans in de Duitse hoofdstad, maar toch zullen zij in Berlijn vandaag in de minderheid zijn. Naast de duizenden Turkse supporters die met hun ploeg meereizen, wonen in Berlijn zo’n 200.000 mensen met een Turkse achtergrond, van wie velen de nationale voetbalploeg hartstochtelijk steunen.

Die steun zal in het stadion een rol spelen, verwacht Leidelmeijer. “Een heksenketel is een beetje een cliché, maar het Turkse voetbal staat daar echt om bekend. Die sfeer maakt het Turkse team scherp.”

Overigens zullen niet alleen de Turkse supporters zorgen voor een heet avondje in Berlijn: er worden vandaag in de Duitse hoofdstad temperaturen tot 30 graden voorspeld. 

19-jarig Turks talent

In het veld kan de Turkse ploeg behalve op veel bezieling ook rekenen op een aantal goede spelers. Vooral de 19-jarige Arda Güler, die bij Real Madrid speelt, maakt dit EK indruk. “Hij laat het echt zien dit toernooi”, zegt Leidelmeijer. “Van zulke jongens is het echt genieten.”

Leidelmeijer noemt ook Ferdi Kadioglu als speler om op te letten. Kadioglu werd geboren in Arnhem, en woont al zijn hele leven in Nederland, en speelde in Jong Oranje voor hij de overstap naar de Turkse nationale ploeg maakte.

“Hij spreekt niet eens Turks”, zegt Leidelmeijer, die Kadioglu regelmatig sprak toen hij nog in de Nederlandse jeugdelftallen speelde. “Dat was toen al een heel leuke speler, en een heel sympathieke jongen. Voor hem is het heel bijzonder om tegen Nederland te spelen.”

Schorsingen bij Turkije

De Turken missen vanavond drie basisspelers vanwege schorsingen. Oud-Feyenoorder Orkun Kökcü en Ismail Yüksek (Fenerbahçe) kregen in de achtste finale die Turkije met 2-1 won van Oostenrijk hun tweede gele kaart van dit toernooi, en mogen daarom tegen Nederland niet spelen.

Ook Merih Demiral is er vanavond niet bij. De verdediger scoorde tegen Oostenrijk nog twee keer, maar werd door de UEFA voor twee wedstrijden geschorst vanwege het wolvengebaar dat hij in die wedstrijd maakte. Het gebaar en de schorsing zorgden voor spanning tot op het hoogste politieke niveau in zowel Duitsland als Turkije.

“Ze zullen zijn ervaring missen”, zegt Leidelmeijer. “Hij maakte er tegen Oostenrijk natuurlijk twee. Daarnaast is het voor de Turkse spelers natuurlijk vervelend dat er een beetje onrust is in aanloop naar de wedstrijd.”

Erdogan

Wie er vanavond wel bij is, al is het op de tribune, is de Turkse president Erdogan. Hij besloot, volgens sommigen mede ingegeven door de spanningen rondom Demiral, om naar Berlijn te reizen om de nationale ploeg aan te moedigen.

Ook onze regering stuurt ter aanmoediging van het Nederlands elftal een vertegenwoordiger naar Berlijn: de kersverse staatssecretaris van Sport Vincent Karremans is namens Nederland aanwezig.

Nederland en Turkije troffen elkaar nog nooit op een EK of een WK. Wel speelde Oranje in de kwalificatie voor het WK van 2022 tegen de Turken. Na een 4-2 nederlaag in Istanbul volgde een 6-1 overwinning in Amsterdam. Memphis Depay scoorde toen drie keer, Donyell Malen maakte er een. Zij weten dus al hoe het is om te scoren tegen Turkije, en zullen dat vanavond graag weer doen.

Voor het eerst sinds 2008

Het is voor het eerst sinds 2008 dat Nederland in de kwartfinale van een EK staat. Omdat toen nog maar 16 landen aan het EK meededen (nu zijn dat er 24), volgde na de groepswedstrijden meteen de kwartfinale, waarin Oranje met 3-1 van Rusland verloor.

Mocht Nederland zich vanavond plaatsen voor de halve finale van het EK, dan is dat voor het eerst in twintig jaar. In 2004 won Nederland in de kwartfinale na strafschoppen van Zweden. Vervolgens was in de halve finale Portugal met 2-1 te sterk, onder andere door een doelpunt van de toen pas 19-jarige Cristiano Ronaldo.

Als Nederland vanavond wint van Turkije, dan speelt het woensdag om 21.00 uur de halve finale in Dortmund tegen Zwitserland of Engeland. De kwartfinale tussen die twee ploegen is vanavond om 18.00 uur. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment