Opnieuw demonstraties van studenten in Amsterdam en Utrecht vannacht

Petra van der WerfDe studenten van de universiteiten protesteren tegen de banden van hun onderwijsinstelling met Israël. Waarom? De acties net zo lang voortzetten totdat hun doelen worden bereikt: ze willen dat de universiteit de banden met Israël stopzet, mede naar aanleiding van de oorlog in Gaza.

Afgelopen avond en nacht vonden voor de derde dag op rij protesten plaats op de universiteiten.

Demonstraties Utrecht

In Utrecht gingen vannacht de demonstraties het langste door. De Universiteit Utrecht en de politie gaven de bezetters van de universiteitsbibliotheek een ultimatum: om 00.05 uur moesten de demonstranten uit het gebouw vertrekken.

Toen dit niet gebeurde, kwam de politie in groten getale richting de bibliotheek. De demonstranten bleven in eerste instantie staan en scandeerden onder andere ‘Free Palestine’. Even leek het tot een confrontatie te komen tussen de ME en de demonstranten, maar uiteindelijk bleef dit uit.

Universiteit Utrecht sluit tot maandag

De politie zette vervolgens de straten rond het universiteitsgebouw aan de Drift af en versperde de wegen voor andere omstanders. De politie ontruimde de universiteitsbibliotheek en de demonstranten op straat werden weggeleid van het universiteitsgebouw. Sommige demonstranten werden aangehouden en met een bus weggevoerd.

Rond 02.30 uur vannacht leken vrijwel alle demonstranten naar huis te zijn teruggekeerd.

De Universiteit Utrecht besloot vervolgens de toegang tot alle onderwijs- en onderzoekspanden in de binnenstad tot maandagochtend 08.00 uur te sluiten. De universiteit wil ‘verdere overlast en mogelijk onveilige situaties voorkomen’, schrijft de universiteit in een persbericht.

Onrustig in Amsterdam

In Amsterdam werden de demonstraties aan het einde van de middag al opgebroken. Het Binnengasthuisterrein in het centrum van de stad werd al sinds dinsdag door demonstranten bezet, maar pas woensdag deed de Universiteit van Amsterdam aangifte, onder andere omdat er vernielingen werden aangericht in de universiteitsgebouwen.

Een erg onrustige situatie volgde. De politie gebruikte opnieuw shovels om de barricades omver te werpen, die gemaakt waren van meubilair van de universiteit, stenen en ladders. De demonstranten probeerden de politie weg te houden door brandblussers op hen leeg te spuiten en door met voorwerpen te gooien. ME’ers deelden vervolgens klappen uit met hun wapenstokken.

Na de ontruiming bij het Binnengasthuisterrein verplaatste een deel van de betogers zich naar het Rokin, waar het protest doorging. 

Ammoniak gebruikt

De ME voerde charges uit op het Rokin. Honderden pro-Palestijnse betogers werden opgejaagd en het bleef een groot deel van de avond erg onrustig. Agenten kregen ammoniak in hun gezicht gegooid of gespoten door demonstranten. 

De demonstranten werden van het Rokin naar het Rembrandtplein gedreven. Daar bleven zo’n honderd activisten nog een tijdje staan, maar bleef het verder vrij rustig.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment