Onderzoek: zeker 172 doden door middel X

Petra van der WerfHet is voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar het aantal mensen dat door inname van het middel X om het leven is gekomen. 

GGD Amsterdam en 113 Zelfmoordpreventie rondden het onderzoek al in januari van dit jaar af, maar zochten toen bewust de publiciteit niet op. Gisteravond publiceerde NRC wel over het onderzoek. 

Dat het onderzoek eerder niet werd gepubliceerd, was om suïcide te voorkomen, zegt onderzoeker Lizanne Schweren tegen NRC. 

“Het communiceren over methoden van suïcide brengt het risico op kopieergedrag met zich mee. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was wel direct op de hoogte van de cijfers. 

“In de berichtgeving over het proces rondom middel X zagen we dat werd aangenomen dat er geen cijfers zijn. Dat klopt niet en dat wilden we rechtzetten”, zegt Schweren tegen de krant. 

Tussen 2015 en vorig jaar stierven zeker 172 mensen door het middel X. “De groep bestaat niet alleen uit ouderen die een weloverwogen keuze maken”, zegt Schweren tegen NRC. 

Uit de cijfers komt verder naar voren dat het aantal sterfgevallen de afgelopen jaren toenam. 70 procent van de overledenen had een ‘psychiatrische voorgeschiedenis’. In 33 gevallen was euthanasie aangevraagd, bij 21 mensen was dit afgewezen. 

Middel ‘zeer giftig’

Er loopt momenteel een rechtszaak naar zeven 70-plussers die worden verdacht van het verstrekken van middel X. Zij riskeren maandenlange celstraffen. Het middel is volgens het Openbaar Ministerie ‘zeer giftig’ en al dodelijk in kleine dosis.   Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment