Oekraïne: Rusland lanceerde bij aanvallen 158 drones en raketten

Petra van der WerfOekraïne heeft naar eigen zeggen 27 drones en 87 raketten kunnen uitschakelen. Met de andere 44 heeft Rusland onder andere Kyiv, Lviv en Charkiv aangevallen. Volgens een Oekraïnse luchtmachtwoordvoerder gaat het om een recordaantal raketten, het begin van de oorlog niet meegerekend. In de eerste periode nadat Rusland in februari 2022 Oekraïne was binnengevallen, was er sprake van ‘constante en onafgebroken’ beschietingen. 

‘Bijna ieder type wapen’

President Zelensky zegt dat Rusland bij de laatste aanvallen ‘bijna ieder type wapen in zijn arsenaal’ heeft ingezet. Onder andere een ziekenhuis en woongebouwen in Charkiv en een appartementengebouw en een metrostation dat door burgers wordt gebruikt als schuilplaats in Kyiv zouden zijn geraakt. In Lviv zouden zeker tien ‘kamikazedrones’ doelen hebben aangevallen.

De grootschalige Russische aanvallen laten volgens de Oekraïense regering nog eens zien dat het land dringend internationale hulp nodig heeft. “We doen wat we kunnen om ons luchtschild te versterken. Maar de wereld moet zien dat we meer ondersteuning nodig hebben om deze terreur te stoppen”, zei Andriy Jermak, een belangrijke medewerker van de president.

Twee dagen geleden heeft de VS het laatste geld uit een steunpakket voor Oekraïne toegezegd en ook steun van de EU is minder zeker nu Hongarije dwarsligt bij het goedkeuren van een nieuw miljardenpakket.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment