Oekraïens leger trekt zich na jaren vechten terug uit Avdiivka

Petra van der Werf“Om omsingeling te voorkomen en het leven van militairen te sparen, heb ik besloten onze eenheden terug te trekken uit de stad”, schreef Syrsky vannacht. Hij zegt dat de strijdkrachten verderop verdergaan met de verdediging van het Oekraïense grondgebied. 

“Onze soldaten hebben hun militaire plicht naar behoren vervuld. Zij hebben hun best gedaan om de beste Russische troepen te vernietigen. De vijand is veel mankrachten kwijtgeraakt”, schrijft Syrsky in zijn verklaring. Hij suggereert dat de strijd nog niet voorbij is en sluit af met de woorden ‘opdat we Avdiivka terug zullen krijgen’.

Gevochten sinds 2014

Avdiivka ligt op enkele kilometers van Donetsk. Er wordt al gevochten sinds 2014, toen separatisten een oorlog begonnen om het oosten van het land af te scheiden van Oekraïne. De Russen proberen de stad sinds oktober in te nemen.

Gisteren werd een aantal Oekraïense militairen gevangengenomen door Russische troepen toen zij zich probeerden terug te trekken van de frontlinie.

Nieuwe aanpak

Topgeneraal Syrsky is sinds een week de baas van het Oekraïense leger. Hij zei na zijn aantreden dat de krijgsmacht een nieuwe aanpak nodig heeft om de oorlog met Rusland te winnen.

Oekraïense militairen lieten al eerder weten dat de strijd om Avdiivka verloren leek. Bekijk het in deze video:

Ondanks de uitzichtloze situatie zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky alles te blijven doen om militairen er te helpen. De Amerikaanse president Joe Biden zei deze week dat Avdiivka in handen van de Russen dreigde te vallen, omdat het Oekraïense leger kampt met munitietekorten. Dat volgens hem doordat de Amerikaanse politiek al maanden steggelt over een nieuw steunpakket voor Oekraïne. Ook NAVO-topman Jens Stoltenberg zei deze week dat het uitblijven van Amerikaanse steun voor Oekraïne ‘al zijn weerslag op het slagveld heeft’.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment