Nog altijd geen duidelijkheid over incident rond Joost Klein, politie ingeschakeld

Petra van der WerfDoor het onderzoek mocht Klein gisteren niet meedoen aan de repetities voor de finale. Het team van Klein en hijzelf hebben nog niet gereageerd. De voor Nederland verantwoordelijke omroep AVROTROS liet weten de uitkomst van het onderzoek af te wachten.

Gesprek met betrokkenen

Gisteravond laat werd bekend dat de politie van Malmö is ingeschakeld om onderzoek te doen naar het incident. “We zijn momenteel ter plaatse om onderzoek te doen naar wat er gebeurd is”, liet een woordvoerder van de Zweedse politie weten. “Er ligt op dit moment geen zaak of aanklacht, maar we zijn met betrokkenen in gesprek om te kijken of er strafbare feiten zijn gepleegd.” Verder kon de politie niet op de zaak in gaan.

Een Zweedse journalist spotte Joost Klein na zijn uitsluiting voor de repetitie in zijn hotel, zo is op deze beelden te zien.

De Zweedse omroep SVT meldde gisteren dat het om een fysieke confrontatie tussen Klein en een fotograaf gaat. Volgens Aftonbladet gaat het om een aanvaring met een productiemedewerker.

De organiserende European Broadcasting Union (EBU) kwam met deze verklaring: “We onderzoeken momenteel een incident rond de Nederlandse inzending. Klein zal voorlopig niet repeteren.” De EBU gaf verder geen commentaar. Een al geplande reguliere persconferentie van de organisatie werd afgelast. Urenlang bleef het stil. 

‘Er is van alles aan de hand’

“De AVROTROS zegt continu in gesprek te zijn met de EBU”, zegt EditieNL-verslaggever Lonneke Haveman vanuit Malmö. “Wat verder opvalt is dat Joost Klein op zijn Instagram Stories heeft verwijderd en iedereen heeft ontvolgd. Er is duidelijk van alles aan de hand.”

Mocht Nederland worden uitgesloten van deelname aan de finale, dan is dat een unicum. Het is nog nooit gebeurd dat een kandidaat tijdens het evenement naar huis is gestuurd. Het publiek in Malmö lijkt in ieder geval op de hand van de Nederlander. De officiële mededeling van de organisatie dat Klein niet zou optreden werd in de zaal ontvangen met luid boegeroep.  Tijdens de vertoning van zijn optreden werd er voluit meegezongen vanaf de tribunes.

26 acts 

In de finale staan zaterdagavond 26 acts, Klein met zijn nummer Europapa meegeteld. De grote favorieten van de avond zijn volgens de bookmakers Kroatië, Israël en Zwitserland.

De Israëlische zangeres Eden Golan kreeg tijdens de halve finale en de repetities in de Malmö Arena flink wat gejoel te verstouwen. De deelname van Israël aan het Eurovisie Songfestival veroorzaakt al maanden ophef om de oorlog in Gaza. Er zijn al dagen protesten in Malmö. Ook voor vandaag is een protest aangekondigd.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment