Nederland wil in EU mogelijke stappen tegen Israël bespreken

Petra van der WerfDe minister deed haar uitspraak tijdens een debat in de Tweede Kamer. Ze wil met de gesprekken een ‘belangrijk signaal’ afgeven aan Israël over de situatie in Gaza. “Het is een grote stap.”

Het associatieverdrag tussen Europa en Israël trad in 2000 in werking. In het verdrag zijn afspraken vastgelegd om de economische en politieke samenwerking te versterken. Voor Israël is Europa een zeer belangrijke handelspartner.

Offensief in Rafah

Sinds de Palestijnse beweging Hamas op 7 oktober van afgelopen jaar een bloedige aanval uitvoerde op Israël, waarbij bijna 1200 mensen werden vermoord en meer dan 200 mensen werden ontvoerd, voeren de Israëlische strijdkrachten een oorlog tegen Hamas in Gaza. Daarbij zijn sindsdien volgens de meest betrouwbare cijfers al meer dan 34.000 doden gevallen.

Israël is onlangs ook begonnen aan een offensief in en rond de zuidelijke stad Rafah. Israël zegt dat zich hier nog veel Hamasstrijders verschuilen, maar de stap is omstreden omdat hier tussen de 1 en 2 miljoen Palestijnen naartoe zijn gevlucht voor het oorlogsgeweld.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment