Mt. Gox bitcoin terugbetalingen, ethereum ETF’s en meer

Petra van der Werf


De week zit er weer op en dat biedt ons de perfecte gelegenheid om terug te blikken op het belangrijkste crypto nieuws van de afgelopen week. In deze Crypto Rewind-editie lees je over de start van de gevreesde terugbetalingen van bijna $9 miljard aan bitcoin (BTC) van Mt. Gox, de aanstaande ethereum (ETH) spot Exchange-Traded Fund (ETF) lancering en de grote bitcoin-verkoopgolf van de Duitse overheid.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto

Mt. Gox start terugbetalingsproces van 142.000 bitcoins

De bitcoin koers is de afgelopen week hard gecrasht met de in 2014 ingestorte cryptobeurs Mt. Gox als voornaamste oorzaak. Een week nadat de start van zijn terugbetalingsproces van bijna $9 miljard aan bitcoins werd aangekondigd, is deze week eindelijk de gevreesde distributie ingeluid.

Mt. Gox, ooit de grootste bitcoinbeurs ter wereld, ging in 2014 failliet nadat het al jaren geteisterd werd door beveiligingsproblemen en hacks die resulteerden in het verlies van maar liefst 850.000 bitcoins. In de jaren na het faillissement is de beruchte beurs erin geslaagd om grofweg 142.000 bitcoins terug te vinden, en deze zullen nu na een decennium eindelijk verdeeld worden onder alle schuldeisers.

Deze week heeft Mt. Gox voor veel roering gezorgd in het cryptoland. Op donderdag werden allereerst vermoedelijke testtransacties uitgevoerd van tientallen dollars. Een dag later verplaatste de Japanse exchange voor $2,71 miljard aan bitcoins. Hoewel vorige week werd aangekondigd dat Mt. Gox vanaf begin deze maand zou beginnen met het terugbetalen van voormalig klanten, heeft deze grote transactie de onrust verder aangewakkerd. De bitcoin koers ging namelijk in korte tijd met meer dan 8% onderuit tot een dieptepunt van vlak boven de $53.000, de laagste koers sinds februari.

Diezelfde dag werd middels een brief verklaart dat Mt. Gox is begonnen met het langverwachte compenseren van voormalig gebruikers. Hoewel schuldeisers mogelijk tot drie maanden moeten wachten om hun terugbetalingen te ontvangen, zal bijna $9 miljard aan bitcoins worden vrijgegeven. Welk deel hiervan op de markt wordt gedumpt is niet duidelijk, maar de markt lijkt te vrezen voor het ergste.

Duitse overheid zet BTC-verkoop voort

Mt. Gox zaait al wekenlang veel onrust op de cryptomarkt, maar het is niet de enige factor die momenteel de bitcoin koers onder druk zet. Ook de Duitse overheid neemt de afgelopen weken veelvuldig een plekje in het Bitcoin nieuws in beslag door telkens een deel van zijn in beslaggenomen bitcoin-stapel te verkopen.

Onze oosterburen confisqueerden eerder dit jaar zo’n 50.000 bitcoins van beheerders achter de illegale filmstreamwebsite Movie2k. Na meer dan $200 miljoen aan bitcoins te hebben verkocht in twee weken tijd heeft de Duitse overheid de afgelopen week nog eens meer dan $250 miljoen aan bitcoins op de markt gedumpt.

Volgens blockchain-analyseplatform Arkham Intelligence bezit de Duitse overheid momenteel nog iets meer dan 40.000 bitcoins, met een waarde van $2,30 miljard. Sinds 19 juni is er al meer dan $500 miljoen aan bitcoins verkocht.

Grote doorbraak voor Ethereum ETF na indiening nieuw document

Grote doorbraak voor Ethereum ETF na indiening nieuw document

Langverwachte ethereum ETF-lancering steeds dichterbij

De kans lijkt steeds groter dat deze maand eindelijk de ethereum spot ETF’s genoteerd zullen worden op de Amerikaanse beurzen. Al meer dan zes weken geleden keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) alle 19b-4 aanvragen goed, maar er dient tevens overeenstemming bereikt te moeten worden over de S-1 registratieformulieren voordat de fondsen daadwerkelijk gelanceerd mogen worden.

Vorige week had de toezichthouder voor de tweede keer lichte feedback verschaft aan de ETF-uitgevers over de ingediende S-1 formuleren met een volgende deadline van 8 juli.

Deze week heeft Bitwise als eerste een herziene versie van zijn S-1 formulier ingediend. Bloomberg ETF-analist James Seyffart reageerde op het nieuws met de verwachting dat de producten mogelijk volgende week of in de week erna gelanceerd kunnen worden. Zijn collega Eric Balchunas is er ook van overtuigd dat de fondsen ergens deze maand hun langverwachte debuut op de Amerikaanse handelsbeurzen zullen maken.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment