Miljoenen stromen binnen bij Harris na presidentsdebat met Trump

Petra van der Werf


47 miljoen aan campagnegeld

Door Chris Koenis··Aangepast:

© ANPMiljoenen stromen binnen bij Harris na presidentsdebat met Trump

RTL

De donaties aan Kamala Harris stromen binnen na het presidentsdebat met Donald Trump. In de eerste 24 uur na het debat heeft haar campagneteam 47 miljoen dollar opgehaald. Geld dat ze goed kan gebruiken om meer bekend te raken bij de kiezer.

De ingezamelde 47 miljoen dollar (omgerekend ruim 42 miljoen euro) is opgehaald bij onder anderen 600.000 kleinere donateurs, meldt het campagneteam van Harris aan The New York Times. De enige keer dat zij meer geld ophaalde in één dag was toen ze juli naar voren werd geschoven als de nieuwe kandidaat namens de Democratische Partij. Toen kwam er 81 miljoen dollar binnen. 

De nieuwe donaties zorgen ervoor dat het financiële gat tussen beide presidentskandidaten nog groter wordt. Zo heeft Harris op eigen houtje nu bijna 490 miljoen dollar opgehaald – veel meer dan de kleine 270 miljoen dollar die Trump tot dusver ontving dit jaar.

‘Gemiste kans’

Direct na het veelbesproken debat van dinsdagavond (Amerikaanse tijd) lieten grotere donateurs al doorschemeren dat zij het debat beschouwden als een ‘gemiste kans’ voor Trump, die kandidaat is namens de Republikeinse Partij. 

“Hij was niet op zijn best”, concludeerde miljardair Keith Rabois die Trump steunt. Harris werd door de meeste analisten beschouwd als de winnaar van het debat, dat in Philadelphia werd gehouden en werd georganiseerd door ABC News.

Op ActBlue, een fondsenwervingsplatform voor donaties aan de Democratische Partij, stromen de donaties juist binnen. Het platform heeft sinds Joe Biden zich terugtrok uit de race al ruim een miljard dollar aan donaties opgehaald. Dat geld gaat niet alleen naar Harris, maar ook naar progressieve doelen en andere kandidaten op lokaal en federaal niveau.

Swing states

Harris kan het campagnegeld goed gebruiken in de race om het Witte Huis. Zij moet in relatief korte tijd haar naamsbekendheid opbouwen. En dan vooral in de zogeheten ‘swing states’: de pakweg acht Amerikaanse staten waar op voorhand niet duidelijk is welke kandidaat een duidelijke meerderheid heeft en die dus doorslaggevend zullen zijn bij de verkiezingen op 5 november.

In de video hieronder legt correspondent Erik Mouthaan uit hoe dat komt.

Correspondent Erik Mouthaan legt uit waarom in de VS de kandidaat met de meeste stemmen niet altijd wint.

“Het geld is goed voor twee dingen in het bijzonder”, legt Amerikajournalist Laila Frank uit. “Voor het inkopen van mediatijd in de swing states en voor het betalen van al die mensen die langs de deuren gaan om mensen over de streep te trekken. Dat is handwerk waarvoor veel mensen worden betaald.”

Nek-aan-nekrace

De vele verkiezingsspotjes op televisie en sociale media zijn volgens haar vooral belangrijk bij een nek-aan-nekrace, zoals nu het geval is tussen Trump en Harris. Een slechte kandidaat blijft ook met veel geld in kas een slechte kandidaat zonder kans op het presidentschap. Zo gaf Michael Bloomberg vier jaar geleden een fortuin uit zonder dat hij kiezers wist te trekken.

Frank, die een deel van het jaar in de noordoostelijke swing state Pennsylvania woont, kon daar de afgelopen weken geen tv-zender of YouTube-video opzetten zonder dat ze een specifiek gericht verkiezingsspotje zag. “Juist in de swing states is campagnegeld een grote factor die er echt wel toe doet.”

“Trump is enorm bekend, mensen associëren hem bijvoorbeeld met economie of grensbeleid. Hij heeft een grote voorsprong op Harris die zich voor veel Amerikanen nog moet presenteren”, legt Frank uit. “Dan helpt het als je de tv aanzet en ziet: daar is ze weer.”

Teller tikt door

Ondertussen tikt de teller aan campagnegeld door. Analisten vragen zich hardop af of het aantal donaties een nieuw record bereikt. In het verkiezingsjaar 2020, toen Biden won van Trump, werd een recordbedrag van 5,7 miljard uitgegeven door campagneteams. 

Inclusief de verkiezingsraces in de staten en om de zetels voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden ging het in totaal zelfs om 14,4 miljard dollar. Daarmee zijn het de duurste verkiezingen ooit.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment