Met deze trucs wordt een eitje pellen een eitje!

Petra van der WerfVerse versus oudere eieren

Hoe gemakkelijk een ei te pellen is heeft te maken met de mate van versheid van het ei. Hoe makkelijk de schaal loskomt hangt namelijk af van de sterkte van de binding tussen het gestolde eiwit en de eierschaal met vliezen. Zo is een vers ei (van ongeveer drie dagen oud) moeilijker te pellen, omdat het eiwit dan nog dicht tegen het vlies zit én het vliesje ook nog dicht tegen de schaal zit. 

Een ouder ei (vijf dagen of ouder) is daarentegen een stuk makkelijker te pellen. Dit komt omdat er lucht tussen het eiwit, de schaal en het vlies ontstaat naarmate deze ouder wordt. Het eiwit laat door deze lucht een stuk sneller los.

Een ‘eitje’

Een ei dat moeilijk te pellen is kan dus voor behoorlijk wat irritatie zorgen. Maar gelukkig zijn er verschillende trucjes die je kunt toepassen om de schaal makkelijker los te laten komen. 

1. Laat het ei schrikken

Dit trucje zal voor de meeste mensen wellicht bekend in de oren klinken. Als je eieren direct na het koken onder koud water houdt om af te koelen schrikt het ei hier als het ware van. Dit komt door de temperatuurverandering die opeens ontstaat waardoor het eiwit iets krimpt en daardoor loskomt van de schaal. Zo gaat het pellen vaak al een stuk makkelijker!

2. Schud de pan

Wat ook vaak goed helpt om de schaal makkelijker los te laten komen is door na het koken, afgieten en laten schrikken de pan waar ze in zitten even goed te schudden. Hierdoor brokkelt de schaal namelijk af in kleine stukjes. Spoel het geheel daarna af in koud water en je zult zien dat er dan een groot deel van de schil loskomt. Deze tip werkt het best als je meerdere eieren tegelijk kookt. 

3. Blazen

Ook blazen is een goede manier om ervoor te zorgen dat de schaal loskomt van het ei. Maak na het koken en laten schrikken de onderkant van de schaal kapot en blaas hier even op. Zo komt er wat lucht tussen de schaal en het eiwit wat dus voordelig is voor een makkelijker pelproces.

4. Truc met de lepel

Daarnaast werkt het goed om na het koken en laten schrikken het hoedje van het ei af te snijden en vervolgens met een eetlepel onder het vliesje tussen het ei en de schaal te bewegen. Als het goed is komt de schil er dan bijna met één beweging vanaf.

Overige tips:

  • Voeg azijn toe aan het water. Dit is een tip die we vaak tegenkomen, maar er is nog geen bewijs voor dat het écht werkt. Wél kun je azijn goed gebruiken bij het maken van een gepocheerd ei. Het azijn zorgt er namelijk voor dat het eiwit mooi stolt.
  • Stop het hete hardgekookte ei in een glas met ijskoud water. Doe je hand vervolgens bovenop het glas en schud daarna flink heen en weer. Na een paar seconden zou de schil zo van het ei af moeten glijden. Dit is eigenlijk het laten schrikken en schudden in één, maar dan op kleinere schaal.
  • Ook zou het helpen om een halve theelepel baking soda toe te voegen aan het kookwater waar je de eieren in kookt. Dit zorgt er namelijk voor dat de schalen in grotere stukken los zullen komen van de eieren. De moeite waard om uit te proberen toch?Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment