Man betaalt per ongeluk $90.000 voor een ethereum transactie van $2.000

Petra van der Werf


Een anonieme crypto-gebruiker heeft onlangs per ongeluk een werkelijk fortuin uitgegeven aan gas fees, ofwel transactiekosten, voor een simpele overboeking van $2.200 aan ethereum (ETH). Het heeft er alles van weg dat de persoon in kwestie simpelweg niet goed heeft opgelet en op deze manier een aardig vermogen is verloren. Hoe kon dit precies gebueren?

Wat ging er mis bij ETH-transactie?

Volgens gegevens van Etherscan betaalde de gebruiker maar liefst 34,26 ETH, ter waarde van ongeveer $89.200, aan gas fees om slechts 0,87 ETH, ter waarde van $2.262, over te maken. Normaal gesproken zouden de kosten voor een dergelijke transactie niet meer dan $5 moeten bedragen, gezien de lage gas fees op de Ethereum-blockchain die momenteel schommelen tussen 2 en 4 gwei. Dit betekent dat de gebruiker maar liefst 1.783.900% meer betaalde dan nodig was.

Dergelijke “fat-finger” fouten, waarbij een gebruiker per ongeluk te veel betaalt door bijvoorbeeld een typefout, zijn helaas niet ongebruikelijk in de crypto-wereld. Een vergelijkbaar incident vond plaats in oktober 2023, toen een NFT-handelaar maar liefst 1.055 ETH (destijds $1,6 miljoen) betaalde voor een NFT die slechts $1.000 waard was.

Witwassen via Ethereum?

Hoewel het overbetalen van gas fees op de Ethereum-mainnet waarschijnlijk een fout was, zijn er ook speculaties dat dit een opzettelijke actie kon zijn, mogelijk als onderdeel van witwaspraktijken. Hiervoor zou de gebruiker nauw moeten samenwerken met een specifieke Ethereum-validator om ervoor te zorgen dat de transactie in het juiste blok werd gevalideerd en dat de fondsen niet naar de verkeerde entiteit zouden gaan.

Dat klinkt misschien erg onwaarschijnlijk, maar het gebeurt relatief vaak. Een rapport uit vorig jaar van crypto staking firma Northstake wees uit dat illegale praktijken op bepaalde Ethereum staking-protocollen en delen van het mainnet varieerden tussen 0,46% en 1,56%. Hoewel dit percentage relatief laag is, is dat in absolute termen alsnog een enorme hoeveelheid geld.

Of het hier om een fout of een bewust actie gaat zullen we nooit weten. Maar het laat wel alsnog zien dat men erg voorzichtig moet zijn bij het doen van transacties op het Ethereum netwerk. Voor zowel beginnende als ervaren crypto-gebruikers is het essentieel om goed op te letten bij het invullen van transactiegegevens, aangezien een enkele fout desastreuze financiële gevolgen kan hebben.


Post Views: 0

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment