Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat geen Nederlanders repatriëren uit Libanon. De Nederlanders die daar nu nog zijn en weg willen, moeten een vertrek zelf regelen met lijnvluchten. Maar aan een ticket komen, is zo goed als onmogelijk. “Er vliegt nog maar één luchtvaartmaatschappij, daar zijn lange wachtlijsten en je moet dus heel veel geluk hebben.”
Dat vertelt verslaggever Pepijn Nagtzaam vanuit Beiroet. Het land verlaten kan over zee of via de lucht, legt hij uit: “Het land ligt ingeklemd tussen Syrië en Israël. Door Syrië kun je natuurlijk niet zomaar veilig reizen. En de grens met Israël is altijd dicht, ook in vredestijd. Er gaan boten naar Cyprus of Turkije, maar dat is echt heel ingewikkeld. Dat betekent dat de enige normale uitgang het vliegveld is in Beiroet. En daar zit het probleem nu: de zuidelijke buitenwijk van Beiroet die nu gebombardeerd wordt, ligt letterlijk naast de luchthaven.”
‘Al weken alle vluchten volgeboekt’
Vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen vinden het te riskant om van en naar de luchthaven te vliegen. Alleen de nationale luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines vliegt nog. “De afgelopen twee weken waren alle vluchten al volgeboekt. Mensen die een ticket hebben, annuleren dat niet meer. Ze willen weg, dus ontstaan er hele lange wachtlijsten.”
Toch is van grote paniek nog geen sprake, vertelt Nagtzaam. “Het is niet zo dat we nu met z’n allen op stel en sprong naar het vliegveld moeten. Maar het begint natuurlijk wel vervelend te worden als je denkt aan wat er de komende weken nog kan gebeuren en je geen mogelijkheid hebt om weg te komen.”
Volg in ons liveblog alle ontwikkelingen over het grondoffensief in het zuiden van Libanon:
Eén van de Nederlanders die op de wachtlijst van Middle East Airlines staat, is Tineke Boerendans. Haar koffers zijn gepakt en ze wil het land zo snel mogelijk uit. “Het is heel snel omgeslagen, dit hadden we niet verwacht”, vertelt ze aan RTL Nieuws.
Ze woont al 22 jaar in Beiroet en heeft dus al veel meegemaakt, maar nu is het anders, vertelt ze: “Er is veel veranderd de afgelopen dagen, en daar zijn we toch best wel door verrast.”
Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat in contact met Nederlanders in Libanon, meldt een woordvoerder. Het is onbekend hoeveel Nederlanders er nog in het land zijn. Er wordt vooralsnog geen evacuatie voor deze Nederlanders geregeld, het ministerie heeft hen al bijna een jaar lang opgeroepen het land te verlaten. Daarnaast stelt het ministerie dat er nog altijd lijnvluchten uit Libanon vertrekken: “Pak die kans, ook al zijn tickets nu duur.”
Wachtlijst voor vliegtickets
Nagtzaam: “Dat kan het ministerie zeggen, maar de realiteit is hier anders. Het lukt gewoon niet om aan tickets te komen.” Ook Tineke ervaart op dit moment hoe lastig het is om nu nog het land te verlaten. “Zodra ik een ticket heb, ga ik. Maar het is onduidelijk wanneer en of we überhaupt nog kunnen gaan.”
Oppositiepartijen GroenLinks-PvdA en D66 roepen het ministerie mede daarom nu op tot ‘meer actie’. Kamerlid Jan Paternotte (D66): “Het wordt tijd voor plan B: waarom geen evacuatievlucht?”
Ze legt uit waarom ze niet eerder is weggegaan, zoals het ministerie adviseerde: “Een paar dagen geleden lag ik nog in het zwembad, ben ik nog naar de zee geweest. Alles was best wel leefbaar. Maar nu is opeens alles anders, er is geen leven meer hier, er is niks. We weten niet wat er gaat gebeuren en er is gewoonweg geen reden meer om te blijven.”
‘Leven is hier ontregeld’
Ook Wilbert van Saane, een Nederlandse predikant woonachtig in Beiroet, ziet dat er in een paar dagen tijd veel is veranderd. “Het leven is ontregeld”, vertelt hij deze ochtend vanuit Libanon. “De school van mijn 13-jarige zoon is dicht, hij kan als tiener echt niets meer doen nu, ook niet even de straat op bijvoorbeeld om naar een vriend te gaan. En de universiteit, waar ik werk, is ook dicht.”
Toch wil Wilbert, die al zo’n tien jaar lesgeeft aan predikanten in Libanon, blijven: “We wonen in een wijk waar geen luchtaanvallen zijn, maar je hoort ze wel soms. Dat is natuurlijk heel zorgwekkend. Daarnaast zijn veel mensen vanuit het zuiden naar onze wijk gevlucht, ik denk dat ons inwoneraantal is verdrievoudigd. We beseffen wat er aan de hand is, en dat is afschuwelijk. Er vallen ontzettend veel slachtoffers, mensen zijn hun huizen kwijt. Ik ben daarom vooral bezorgd, maar het is nog veilig genoeg om hier te blijven.”
Verslaggever Pepijn Nagtzaam legt vanuit Beiroet in onderstaande video uit hoe het grondoffensief vannacht begon: “Verschillende commando-eenheden zijn de grens met Libanon overgestoken. Die hebben als taak om de boel te verkennen. Het lijkt allemaal in voorbereiding op een groter grondoffensief.”