Kabinet steekt 1,7 miljard euro in regio Eindhoven voor behoud ASML

Petra van der WerfAfgelopen dinsdag onthulde RTL Nieuws al dat het plan uit drie onderdelen bestaat: er gaat extra geld naar woningen, naar onderwijs en naar infrastructuur.

Het leeuwendeel van het bedrag dat het kabinet bijdraagt, komt vanuit het Groeifonds. Daar wordt een bedrag van 1,3 miljard uit vrijgemaakt. De rest van het kabinetsgeld komt uit bestaande potjes voor woningbouw en mobiliteit.

Waarschuwing

Het demissionair kabinet komt naast de investeringen wel met een waarschuwing: met het nemen van deze maatregelen wordt er wel van uitgegaan dat AMSL ‘verdere investeringen in Nederland doet en de locatie in Nederland behoudt’. 

“Indien investeringsplannen wijzigen zullen deze prognoses en daarbij behorende inzet worden bijgesteld”, klinkt het.

Techniekonderwijs

Zo investeert het kabinet tot 2030 eenmalig 450 miljoen euro in techniekonderwijs. Vier regio’s (Groningen, Enschede, Delft en Eindhoven) krijgen de opdracht om met een plan te komen om op mbo’s, hbo’s en universiteiten meer studenten te werven die aan de slag kunnen in de chipsector.

In de jaren daarna gaat daar 80 miljoen per jaar naartoe.

20.000 woningen, snelle busverbinding

Een flink bedrag gaat naar de infrastructuur in de regio Eindhoven. Dat moet zorgen voor een beter treinstation waar straks meer en ook internationale treinen kunnen stoppen, snelle busverbindingen tussen het centrum van Eindhoven en Veldhoven, waar ASML gevestigd is, en verbeterde wegen in het gebied. Het kabinet draagt daar ruim 700 miljoen euro aan bij, de regio nog eens 350 miljoen.

Ook zullen er de komende jaren bijna 20.000 nieuwe huizen in de regio Eindhoven gebouwd worden. Daarvoor trekken regio en Rijk samen in totaal 425 miljoen euro uit.

Project Beethoven

Het pakket, in Den Haag eerder al omgedoopt tot ‘Project Beethoven’, moet ervoor zorgen dat met name grote bedrijven als ASML en NXP de komende jaren behouden blijven voor Nederland. 

Volgens het kabinet loopt de sector in de regio Brainport Eindhoven nu ‘tegen de grenzen aan’. “De sector is belangrijk voor ons verdienvermogen en draagt bij aan onze veiligheid en onafhankelijkheid van andere landen.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment